Petak, 26. travnja 2024.

Stožer: U Hrvatskoj 52 novooboljele osobe, trenutno je 515 aktivnih slučajeva, ukinuta zabrana prelaska granice

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su potvrđena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Hrvatskoj je tako na današnji dan 515 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19. Od početka epidemije do danas ukupan broj zabilježenih slučajeva je 2.777. Preminulo je 107 osoba, dakle bez promjene, a 2.155 ih se oporavilo.

Hospitalizirano je 75 osoba, a dvije su na respiratoru, jedna u Zagrebu i jedna u Splitu.

U samoizolaciji je 4.510 osoba. Obavljena su ukupno 79.104 testiranja, 921 u posljednja 24 sata.

– U zadnjih desetak dana, nakon jednog epidemiološki izrazito povoljnog perioda kada smo u 23 dana imali po nula ili jednog novooboljelog dnevno, broj novooboljelih počeo je rasti. Imali smo u početku nekoliko importiranih slučajeva koji su onda, zbog nepridržavanja epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi, prenijeli virus na kolege na radnom mjestu, obitelj, prijatelje i druge osobe s kojima su bili u kontaktu i virus je počeo cirkulirati u Hrvatskoj. Nakon toga su nam se dogodila dva žarišta, Đakovo i Zagreb. (…) U Osječko-baranjskoj županiji svi su slučajevi obrađeni, a u Zagrebu epidemiolozi ulažu velike napore da što prije pronađu sve oboljele i njihove kontakte. U ovom trenutku možemo reći da je situacija pod kontrolom – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je izašao iz samoizolacije.

– Sada smo u fazi kada je vrlo bitno da brzo reagiramo i donosimo odluke te blokiramo izvore zaraze. U ovom trenutku mislim da se to radi dobro, brzo otkrivanje, stavljanje u samoizolaciju i naravno testiranje, i u ovom trenutku nije potrebna promjena te epidemiološke doktrine – zaključio je Capak.

Ravnateljica Klinike za zarazne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da većina hospitaliziranih u klinici ima blagu do srednje tešku kliničku sliku. Većina osoba koja dolazi na testiranje ima vrlo blage ili nikakve simptome. – Za sada se situacija čini stabilnom – kazala je.

Također, ponovno se otvaraju granice za državljane Srbije i Bosne i Hercegovine nakon što je prije šest dana za njih zbog nepovoljne epidemiološke situacije u tim zemljama bila propisana obavezna samoizolacija. Točnije, privremena zabrana prelaska graničnih prijelaza ne odnosi se na države Europske unije, države u schengenskom režimu i pridružene države te državljane trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem. Njima se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr. Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja – zdravstvene djelatnice, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, školovanja ili drugih neodgodivih razloga.

zatvori