Subota, 4. svibnja 2024.

U tijeku je energetska obnova školske zgrade malih Nemčića: Jedno od najljepših zdanja u Koprivnici dobit će novo ruho

U tijeku je energetska obnova zgrade koprivničke Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’. Iz sadašnjeg energetskog razreda D zgrada škole će prijeći u planirani razred C.

Radovi obuhvaćaju radove izolacije stropa prema tavanu, izolaciju vanjskih zidova i zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju toplinske podstanice, ugradnju termostatskih ventila i radijatorskih prigušnica, izgradnju sustava ventilacije i hlađenja te daljinsko očitanje plinomjera i vodovoda.

Izvršit će se i zamjena postojeće unutarnje rasvjete, ugradnja kompenzacije jalove energije, ugradnja kontrolnih mjerila električne energije te ugradnja sustava daljinskog očitanja za praćenje potrošnje, sve to s krajnjim ciljem uštede energije, rekla nam je ravnateljica škole Gordana Gazdić Buhanec.

Gordana Gazdić Buhanec. Snimio Marko Posavec.

– Naša vrijedna zgrada, jedna od najljepših u Koprivnici se obnavlja, dobit će novo ruho i dulje trajati. Svakim projektom energetske obnove mora biti planirana ušteda više od 50%, što je i ovdje slučaj. Kada se otvaraju ovojnica i krovište mogu se vidjeti stvari koje su u redovnim pregledima nevidljive. Primjerice, imamo ogromna dva dimnjaka na tavanu koja nam ne trebaju jer se grijemo preko dvorane Branimir. Oni su vrlo opasni, teže nekoliko tona, pomislimo samo na potres u Zagrebu. Ti će se dimnjaci maknuti.

Obnova je započela sredinom travnja, a trebala bi završiti krajem rujna ove godine tako da će se većina radova odviti za vrijeme učeničkih ljetnih praznika.

– Radovi bi trebali biti gotovi do 20. rujna. Sreća u nesreći je bila ta da se dogodila pandemija koronavirusa i da su djeca i zaposlenici neko vrijeme bili kod kuće s radom na daljinu jer je opseg radova jako velik.

Iako nastavu trenutno polaze učenici nižih razreda, kontakta između djece i radnika nema, dodala je ravnateljica Gazdić Buhanec.

– Treba reći da se radnici koji rade na obnovi ne susreću s djecom. Povećana je buka i ima nešto prašine, ali su napravljeni svi sigurnosni uvjeti da se djeci ne bi ništa dogodilo. Učenici su podijeljeni u dvije smjene, ima ih ukupno 304, pola dolazi ujutro, pola poslijepodne tako da je zasad moguće održavati nastavu i realizirati obnovu. Inače, kao što znate postoje posebni epidemiološki uvjeti kako djeca mogu boraviti u školi tako da smo ih razmjestili u veće učionice da se može ostvariti 1,5 metra udaljenosti između njih.

Projekt je vrijedan gotovo 5,8 milijuna kuna, a sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europske unije s 3,5 milijuna kuna.

zatvori