Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Plenković u Koprivnici: Brza cesta je u proračunu, Podravka je gospodarska kičma ovog kraja, uložili smo više od 100 milijuna kuna u aktivno zapošljavanje

Predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u društvu nositelja liste u drugoj izbornoj jedinici i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića posjetio je danas Koprivnicu i to kako bi sudjelovao na sjednici proširenog Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.

– Održat ćemo razgovor kao pripremu za parlamentarne izbore koji se održavaju 5. srpnja. Koprivničko-križevačka županija bila je visoko u fokusu aktivnosti naše Vlade tijekom proteklih nekoliko godina. Važno je podsjetiti da je temeljem reforme Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, kad gledamo prihode županija, gradova i općina, prihod porastao za 102 milijuna kuna. U ovu županiju uložili smo više od 100 milijuna kuna mjera za aktivno zapošljavanje. Ova kriza COVID-19 osjetila se i u ovoj županiji i do sada je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, isplaćeno više od 50 milijuna kuna naknada za radnike, odnosno poslodavce u ovoj županiji – rekao je uoči sjednice Plenković.

Snimio Marko Posavec.

Pritom se osvrnuo i na važne infrastrukturne projekte – brzu cestu do Koprivnice.

– Bitno je da se ova brza cesta koja je došla do Križevaca nastavi graditi. Investicija je to veća od 260 milijuna kuna koja je planirana u proračunu Ministarstva prometa, izrazito važna za brže povezivanje Koprivnice s mrežom brzih cesta. Ova dionica bi bila sjajna za Koprivnicu i da ne moramo ovako kroz zavoje i brege doći od Križevaca do Koprivnice. To bi snažnije povezalo i ljude i gospodarstvo i dinamiziralo razvoj Koprivnice i cijele županije – smatra Plenković.

Spomenuo je i željezničku investiciju, odnosno ulaganje u željeznički projekt od mađarske granice do Križevaca koji je vrijedan oko tri milijarde kuna.

Snimio Marko Posavec.

Što se pak tiče RCGO-a Piškornica, Plenković je istaknuo da su centri za gospodarenje otpadom važni u njihovoj strategiji gospodarenja otpadom i nadležno ministarstvo poduzima mjere u suradnji sa Županijom, ali i ostalim županijama sjeverozapada Hrvatske.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost koalicije s Mrežom i zajednički izlazak na parlamentarne izbore, Plenković je odgovorio da HDZ ima sjajnu suradnju s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i Mrežom na županijskoj razini.

– U krajnjoj liniji, zajedno smo i pobijedili na lokalnim izborima 2017. godine. Koliko znam, međusobna potpora je stalna i kontinuirana i jedni i drugi radimo na dobrobit ove županije – kazao je Plenković.

Snimio Marko Posavec.

Upitan hoće li država prodavati svoje udjele u Podravki, kratko je odgovorio da o tome nije bilo razgovora.

– Podravka sjajno posluje. Mislim da je uprava koja je postavljena u mandatu naše Vlade ostvarila odlične rezultate. Ostvaruje dobit, ostvaruje zaposlenost i radnici dobivaju i u ovim okolnostima krize dodatna sredstva kako bi se osnažili. Prema tome, mislim da je Podravka na putu i da je jedna od naših glavnih prehrambenih kompanija i to je ono što je dobro i što podržavamo, a ona je za cijeli koprivničko-križevački kraj gospodarska kičma koja mora nositi i ekonomiju i razvoj – zaključio je Plenković.


Nositelj liste u II. izbornoj jedinici Gordan Jandroković istaknuo je da su mu ovo šesti parlamentarni izbori, a od toga je dva puta bio u drugoj izbornoj jedinici.

– Veselim se novoj političkoj utakmici. Ovo je vrlo zahtjevna izborna jedinica, uvijek su rezultati bili tijesni. Ovoga puta očekujem da će HDZ izaći kao relativni pobjednik, očekujem da ćemo ponoviti rezultat iz 2016. godine. Poštujemo konkurenciju, ali vjerujemo da su rezultati Vlade takvi da će građani iz svih dijelova ove izborne jedinice prepoznati te rezultate i da će honorirati HDZ-u to i na izborima – rekao je Jandroković.

zatvori