Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Župan Koren: Negativne posljedice krize u gospodarstvu Podravine i Prigorja ne bi trebale biti tolike kakve smo predviđali

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa, Koprivničko-križevačka županija napravila je redizajn svojih programa i proračuna.

Župan Darko Koren istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da su određena sredstva usmjerena u gospodarstvo.

– U sektoru gospodarstva imamo u javnim pozivima imamo objavljenih 12 gospodarskih mjera vrijednih pet milijuna kuna. Trenutno je u obradi 76 zahtjeva korisnika za potpore ukupne vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Postoje potpore poduzetnicima kroz program konkurentnog gospodarstva i tu se provodi pet mjera vrijednih ukupno oko 2,5 milijuna kuna – pobrojao je Koren.

Napomenuo je da je objavljeno i sedam mjera potpore poljoprivrednicima vrijednih 2,7 milijuna kuna, a trenutno imaju 54 korisnika tih mjera.

Župan je naglasio da su u tijeku i pregovori s bankama oko kreditnih zaduženja. Pritom je kazao da banke, osim Podravske banke, i nisu bile toliko brze priskočiti u pomoć.

– Naša predviđanja da ćemo imati određene negativne posljedice u našem proračunu neće biti u onoj mjeri u kojoj smo u startu predviđali. Ipak je gospodarstvo ove županije tako strukturirano da je garantiralo punu zapošljivost i da je vrlo malo ljudi ostalo bez posla. Nadam se i duboko vjerujem da neće tako loša situacija biti na kraju godine, iako mislim da će svibanj i lipanj ove godine biti negativniji od onih prošle godine, a ovi dosad pokazuju da još možemo računati na neka sredstva na koja smo zaboravili – zaključio je Koren.

zatvori