Srijeda, 22. svibnja 2024.

Putnički vlakovi vraćaju se na pruge, HŽ upozorava vozače koji su se možda opustili da povećaju oprez

Uz teretne koji su prometovali i u razdoblju zaključavanja, od ponedjeljka na hrvatskim će se prugama naći i više od 400 putničkih vlakova

Željeznički prijevoz putnika, koji je zajedno s mnogim drugim aktivnostima bio obustavljen tijekom suzbijanja prvog vala epidemije koronavirusa, u skladu s odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak, 11. svibnja.

Tim je povodom HŽ Infrastruktura podsjetila javnost na to da će od ponedjeljka hrvatskim prugama voziti više od 400 putničkih vlakova. Premda se željeznički prijevoz tereta neometano odvijao i tijekom razdoblja protuepidemijskog zaključavanja, promet vlakova od ponedjeljka će se značajno povećati.

Stoga HŽ Infrastruktura upozorava sudionike u prometu da s povećanim oprezom prelaze željezničko-cestovne prijelaze, za slučaj da je taj oprez u proteklom razdoblju kod nekih popustio. Statistika, naime, pokazuje da su u čak 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnom prometu: vozači, biciklisti i pješaci. Uz to, svake godine vozači ne poštujući signalizaciju polome oko 500 polubranika.

Sljedećih mjesec dana svi će strojovođe kao preventivnu mjeru davati zvučne signale prije nailaska na željezničko-cestovne prijelaze, no vozači se naravno ne smiju na to oslanjati.

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na rad u željezničkom putničkom prijevozu tijekom epidemije koronavirusa dostupne su na ovoj poveznici (PDF dokument).

zatvori