Petak, 17. svibnja 2024.

VJERSKA OKUPLJANJA Dezinficijens umjesto svete vode, svećenici će nositi maske, sveta pričest prima se na ruke, vjernici na dva metra razmaka…

Na vjenčanjima i krštenjima najviše 10 ljudi, obavezna je maska za lice, nema uobičajenog čestitanja...

Od nedjelje su dozvoljena vjerska okupljanja u crkvama i molitvenim prostorima, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za sprječavanje širenja zaraze COVID-19.

Preporuke je svećenicima na području Varaždinske biskupije prenio i biskup Bože Radoš. – Pozivam vas da se s njima detaljno i pažljivo upoznate kako biste ih mogli primjenjivati, te vas molim da s uputama upoznate što prije i vaše suradnike, osobito one koji će vam biti na pomoći da ih odgovorno provodite u vašim zajednicama – poručio je biskup.

Dva metra razmaka između sjedećih i stajaćih mjesta

Jedna od preporuka je fizičko distanciranje što znači da mora biti osigurano dva metra razmaka u klupama i u prostoru neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama. Preporuka je i unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje dva metra te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta, a ostalim sudionicima da se omogući praćenje liturgijskog slavlja ili obreda izvan crkve ili drugog molitvenog prostora. Još jedna od preporuka je da se, ako postoji mogućnost, cijelo liturgijsko slavlje, molitva ili obred organiziraju vani, no i u tom slučaju važno je označiti sjedeća i stojeća mjesta poštujući razmak od dva metra.

Što se tiče samog ulaska u prostor, predlaže se da sudionici ulaze jedan po jedan i to tako da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto. Prilikom izlaska, važno je izlaziti jedan po jedan s time da prvi izlazi onaj koji je najbliže vratima.

Dezinfekcija ruku na ulasku

Važna je i pojačana osobna higijena, odnosno prije svega treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama.

Pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u crkvu ili drugi molitveni prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu, treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70-postotnog alkohola radi dezinfekcije ruku.

Preporučuju se zaštitne maske, pogotovo svećenicima kod podjele pričesti

Napominju da je preporučljivo koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru, a to posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje.

Obavezna dezinfekcija prostora

Obavezno je prozračivanje prostora i to najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika, ili ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvoren prozor.

Dodirne točke kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svakog liturgijskog slavlja a najmanje dva puta dnevno.

Preporuka je da ne dolaze starije i bolesne osobe, kronični bolesnici i svi koji dijele kućanstvo sa starijima

Starijim i bolesnim vjernicima, ali i osobama koje dijele kućanstvo s osobama starije životne dobi te osobama s kroničnim bolestima, preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede osobito na ona koja podrazumijevaju veći broj prisutnih.

Sudionici ne ulaze u vanjske i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.

Prije odlaska svim sudionicima preporučuje se da izmjere kod kuće tjelesnu temperaturu, a ako je tjelesna temperature viša od 37,2 °C osoba treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima.

Specifične mjere propisane za Katoličku crkvu, vjerske zajednice koje imaju sličan obred i vjernička okupljanja i aktivnosti su sljedeće:
  • Bez blagoslovljene vode na ulazu
  • Nema molitvenika ni pjesmarica
  • Nema pružanja ruku
  • Obvezna je dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja svete pričesti prije samog čina podjeljivanja svete pričesti
  • Sveta pričest na ruke
  • Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.
  • Nema kateheze
  • Nema zborskog pjevanja
  • Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.

Na vjenčanjima i krštenjima najviše 10 ljudi, obavezna je maska za lice, nema uobičajenog čestitanja

Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se tako da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje dva metra između osoba.

Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.

Bliske fizičke kontakte (rukovanje i ljubljenje) prilikom čestitanja je neophodno izbjegavati.

zatvori