Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO/VIDEO Pacijent s koronavirusom smješten na intenzivnu zbog pogreške u komunikaciji, pet osoba završilo u samoizolaciji

Potvrđena je jedna novooboljela osoba, dvije su preminule

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je danas o tijeku epidemije koronavirusa u Podravini i Prigorju.

– Od jučer do danas imamo jednu novooboljelu osobu od koronavirusa, ukupno ih je 72. Ozdravljenih je 24. Preminule su dvije osobe, štićenici Doma za starije i nemoćne Koprivnica. Ukupno je sedam preminulih – rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

Snimio Marko Posavec.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” dr. Mato Devčić osvrnuo se na jučerašnje informacije o zaprimanju pacijenta pozitivnog na koronavirus u Jedinicu intenzivnog liječenja.

– Naš dugogodišnji kronični pacijent star 37 godina koji je više puta hospitaliziran zbog bakterijskih upala zaprimljen je 3. svibnja u našu bolnicu, na COVID odjel zbog povišene tjelesne temperature i respiratornih smetnji. Dan kasnije dolazi do pogoršanja stanja i morali smo ga preseliti u Jedinicu intenzivnog liječenja u momentu kada je nakon primarnog uzimanja obriska, u čekanju nalaza došla uputa da se mora ponoviti. Došlo je do pogreške u komunikaciji mene i liječnice. Ona je razumjela da je nalaz negativan i donijela odluku da ga se zbog teške kliničke slike preseli u Jedinicu intenzivnog liječenja – objasnio je dr. Devčić.

Dodao je da su zbog propuštanja u protokolu korištenja zaštitne opreme, odlukom epidemiologa jedna liječnica i četiri medicinske sestre stavljene u samoizolaciju.

– Taj pacijent dalje je upućen u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu.  Nakon toga cijelo krilo temeljito je očišćeno i dezinficirano i spremno za korištenje. Ne zahtijeva zatvaranje ili poremećaj u radu Intenzivne – rekao je ravnatelj.

Snimio Marko Posavec.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla istaknula je da što se tiče Doma za starije i nemoćne Koprivnica 41 osoba oboljela je od koronavirusa.

– Nažalost, šest ih je preminulo. Još je 35 pozitivnih, dakle šest zaposlenika i 29 štićenika koji su hospitalizirani – kazala je ravnateljica.

Osvrnula se i na slučaj pacijenta iz opće populacije koji je zaprimljen u Jedinicu intenzivnog liječenja.

– Osoba nije imala nikakve epidemiološke kriterije da bi se posumnjalo na koronavirus ili kontakt s osobom koja je pozitivna. Kad je jučer poslijepodne stigao pozitivan nalaz, napravljena je opsežna obrada bolničkih kontakata i obiteljskih, odnosno najbližih. Izdvojili smo 11 zaposlenika bolnice, njih pet smo stavili u samoizolaciju jer su bili u bližem kontaktu, a bez adekvatne zaštitne opreme. Ostali nisu rizični kontakti. Nakon 14 dana testirat ćemo ih – rekla je dr. Vadla i napomenula da je riječ o osobi iz Đurđevca.

Istaknula je da je u Jedinici intenzivnog liječenja bio u izolaciji pa nije došlo do kontakta s drugim pacijentima.

 

Uživo: konferencija za medije županijskog Stožera civilne zaštite

Posted by Drava.info on Wednesday, May 6, 2020

 

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Slušaj uživo
zatvori