Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Od ponedjeljka se u koprivničke vrtiće vraća 20 posto mališana: Najveći izazov bit će održavanje fizičke distance

Dogradonačelnica Samoborec: Ustanove su se pripremile najbolje što mogu u ovim okolnostima

U sklopu popuštanja protuepidemijskih mjera, od ponedjeljka počinju raditi i koprivnički dječji vrtići.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec rekla je Dravi.info da će predškolske ustanove polaziti 20 posto mališana.

– Povratne informacije s terena pokazuju da će Dječji vrtić Tratinčica pohađati 97 od 723 mališana, u Smiješku će ih biti 22, u Svetom Josipu osmero, a u Igri 53 djece – rekla je Samoborec.

S obzirom na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog ministarstva, Samoborec je istaknula da su ustanove spremne za rad, pripremile su se najbolje što mogu u ovim okolnostima, ali i vremenskom roku koji im je dan na raspolaganje prije otvaranja prostora za dolazak djece.

Jesu li mjere dobre, pokazat će tek njihova primjena

– Nama na lokalnoj razini nisu ostavljene mogućnosti bilo kakvog biranja, dopune ili izmjene, već samo primjena preporuka. Jesu li te preporuke dobre, jesu li uravnotežene i primjerene, pokazat će primjena u sljedeća dva tjedna. Nadam se da jesu i da će sve biti u najboljem redu – kazala je zamjenica.

Melita Samoborec. Snimio Marko Posavec.

Što se tiče organizacije rada, Samoborec napominje da će grupe u iduća dva tjedna biti fiksne, odnosno da se neće izmjenjivati odgojitelji ili naknadno uzimati djeca, a u jednoj skupini može biti najviše 10 osoba – jedna odgojiteljica i devetero djece.

Kako održati distancu među najmlađima?

Kao najveći izazov, zamjenica vidi preporuku održavanja fizičke distance.

– Djeca se dugo nisu vidjela sa svojim prijateljima i normalna je stvar da će biti jako teško obuzdati njihove emocije i održati tu fizičku distancu. Isto tako, mala djeca često vole da ih njihove tete čuvaju i maze. Preporuka je i da u vrtićima ne treba nositi maske i rukavice nego paziti na visoku razinu dezinfekcije, pranja ruku, dezinficiranja igračaka. Budući da će to biti jedan obiteljski krug djece, uvijek ista djeca, zdrava djeca, sigurna sam da neće biti problema s distancom – objasnila je Samoborec.

Odgovornost istinitog prikazivanja simptoma i tjelesne temperature na pojedincima

Dodala je da prema uputama nije predviđeno testiranje djelatnika i djece na COVID-19 već je to ostavljeno na samoprocjenu roditelja odnosno skrbnika. Oni će morati djetetu izmjeriti temperaturu i u slučaju povišene tjelesne temperature i respiratornih problema, dijete neće smjeti dovoditi u vrtić.

– Hoće li netko biti iskren u praćenju te temperature i drugih simptoma, ostaje svakom na savjest i odgovornost, kako prema samome sebi, tako i prema zajednici u kojoj živi. Najiskrenije se nadam i vjerujem da će ljudi biti dovoljno odgovorni, a i svjesni vremena u kojem živimo – zaključila je Samoborec.

Slušaj uživo
zatvori