Subota, 27. travnja 2024.

Stožer: U Hrvatskoj jedna novooboljela osoba, granice otvorene za državljane deset zemalja

Nakon tri dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Hrvatskoj je danas potvrđena jedna novooboljela osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Novi slučaj zabilježen je u Brodsko-posavskoj županiji, a ukupan broj oboljelih od početka epidemije tako je porastao na 2.245.

Do sada su ukupno testirane 65.094 osobe, od jučer 828. Na bolničkom liječenju su 33 osobe, a 5 je pacijenata na respiratoru.

Od jučer su se oporavile još 4 osobe i sada ih je ukupno 2.051, a broj preminulih popeo se na 102 – u Splitsko-dalmatinskoj županiji preminula je muška osoba rođena 1950. godine koja je bila hospitalizirana i na respiratoru uz značajni komorbiditet.

Stožer civilne zaštite otvorio je državne granice za stanovnike 10 zemalja Europske unije: Češke, Mađarske, Austrije, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije, Njemačke i Slovačke. Oni će moći ulaziti u Hrvatsku kao i prije pojave COVID-19, ali uz epidemiološku kontrolu te obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Njihov će se ulazak u Hrvatsku evidentirati i preporučuje se da unaprijed dostave svoje podatke putem nove web stranice entercroatia.mup.hr kako bi se smanjile gužve na granicama. Putnici koji to ne učine putem web stranice moći će to obaviti na graničnom prijelazu, ali uz dulje vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

zatvori