Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Popuštanje mjera: Proširuje se krug osoba koje mogu biti prisutne na pogrebima i vjenčanjima, ukida se zabrana zadržavanja na javnim mjestima

Igrališta će se otvoriti, ali pod posebnim uvjetima

Danas je počela druga faza popuštanja protuepidemijskih mjera. Uz otvaranje uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt i povratak zdravstvenog sustava u puni opseg djelatnosti, pripremljene su još neke odluke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavio kako su pripremljene četiri odluke: odnose se na održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnog partnerstva te na dječja i otvorena sportska igrališta i zabranu zadržavanja na javnim mjestima. Odluke bi trebale biti donesene i objavljene tijekom današnjeg dana.

>> NOVI PODACI Pet novih potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj, od jučer ozdravile 33 osobe

– Što se tiče pogreba i posljednjih ispraćaja, proširuje se krug osoba koje mogu biti nazočne pogrebu s najuže obitelji na obitelj, dakle nema nekog konkretnog ograničenja broja. Ukida se zabrana dostave cvijeća i organiziranja glazbenih usluga, dopuštaju se i posljednji ispraćaji hrvatskih branitelja uz odavanje vojnih počasti, naravno sve to uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – kazao je Božinović.

– Prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, krug osoba koje mogu biti nazočne obredu širi se s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, također uz pridržavanje svih mjera i preporuka HZJZ-a. Zabrana održavanja svadbenih svečanosti vrijedi i dalje – istaknuo je ministar Božinović.

Umjesto potpunog zatvaranja dječjih i otvorenih sportskih igrališta, Stožer će donijeti odluku o načinu korištenja igrališta te načinu bavljenja sportom za vrijeme epidemije COVID-19. Točne upute i odluke bit će objavljene tijekom dana.

Što se tiče odluke o mjeri strogog označavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima kojoj rok ističe danas, ona se neće produljiti – zaključio je Božinović.

Slušaj uživo
zatvori