Nedjelja, 29. rujna 2024.

Podravski ceker: Novi projekt promocije i podrške lokalnim OPG-ovima, obrtnicima, proizvođačima i umjetnicima

‘Podravski ceker’ novi je projekt podrške obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima i drugim lokalnim proizvođačima iz Koprivnice i okolice. Njih je korona-kriza posebno pogodila jer više nisu imali mogućnost plasmana svojih proizvoda, a ne izlažu svi na tržnicama.

Komunalac je ubrzo po zaključavanju aktivnosti zbog pandemije predstavio Koprivnički plac online koji je naišao na dobar odaziv, a “Podravski ceker” trebao bi to proširiti i dići na viši nivo, najavio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić:

– Jako me veseli da je došla inicijativa iz gradske Turističke zajednice, od gospodina Labazana, da sve to skupa zajedno dignemo na viši nivo; da napravimo još bolju i marketinšku priču, ali vjerujem i priču koja će iza sebe imati pravu domaću ekološku proizvodnju. Radni naziv, sada već i službeni, je “Podravski ceker”. Uvjeren sam da će Podravski ceker zaživjeti u Koprivnici i Podravini, da će još više baciti svjetlo na to koliko je bitno kupovati naše domaće, koprivničke i podravske proizvode, ali i da će nam u narednim mjesecima pokazati na koji način još bolje, još efikasnije, još jače možemo podržati domaću poljoprivrednu proizvodnju – kazao je Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

Podravski ceker omogućit će proizvođačima da svoje usluge i proizvode nude u drvenim kućicama na središnjem gradskom trgu. Direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan istaknuo je da već neko vrijeme promoviraju domaće proizvode pod sloganom “kupujmo koprivničko, kupujmo podravsko” te da je korona-kriza počela dodatno razvijati svijest javnosti o važnosti domaće proizvodnje.

– Zasad imamo 11 sudionika i tu vidite 11 kućica u koje će oni biti smješteni. Najviše se tu radi o tradicijskim stvarima, obrtima i OPG-ovima koji pašu u tu priču. Što se tiče povrća i voća zasad imamo jednog jagodara, nadam se da će biti i trešnji i drugog ranog voća, nadamo se pčelarima i stolarima… Bit će tu i slikari naive, uvijek razmišljamo o promociji naive, a ono što nam je vrlo bitno i što forsiramo u Turističkoj zajednici bit će tu i proizvodi od koprive, znači originalni koprivnički i podravski suveniri od koprive – pojasnio je Labazan.

Snimio Marko Posavec.

Članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat napomenula je kako je ovaj projekt krenuo na dobrim temeljima Koprivničkog placa online te da posebno može pomoći onima koji do sada nisu bili zakupci prostora na Gradskoj tržnici.

– Kako bismo i dalje nastavili s tim planom, nastavljamo s pomoći našim OPG-ovcima, ali i svima onima koji do sada nisu bili na tržnici, a žele svoje proizvode plasirati građanima. Pozivamo sve OPG-ovce da se jave u Turističku zajednicu ako žele sudjelovati u ovoj aktivnosti, a Komunalac će se kao i do sada zajedno s građanima brinuti da sigurnost bude na maksimalnoj mogućoj mjeri. Pozivamo i zakupce i građane da se i dalje držimo mjera i preporuka stožera kako bismo svi ostali zdravi i prebrodili ovu krizu koja će vjerujem iz nas iznjedriti samo ono najbolje – zaključila je Horvat.

Snimio Marko Posavec.

Podravski ceker kreće u ponedjeljak, 18. svibnja i planirano je da traje dva tjedna, možda i dulje. Kućice će biti otvorene svakim danom osim nedjelje u prijepodnevim satima. Zainteresirani se trebaju javiti u Turističku zajednicu grada Koprivnice na broj telefona 048/621-433, na e-mail adresu [email protected] ili osobno u uredu TZ na adresi Trg bana Josipa Jelačića 7, Koprivnica.

Snimio Marko Posavec.
Slušaj uživo
zatvori