Petak, 17. svibnja 2024.

Od početka godine u Koprivnici prijavljeno više obrta nego što ih je odjavljeno

Posljednjih godina primijećen je porast trenda odjava obrta u prve tri godine rada

U prva četiri mjeseca ove godine u Koprivnici je prijavljeno ukupno 16 obrta, a 11 ih je odjavljeno, stoji u izvješću koji je sastavila tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota.

Kad se gleda cijelo područje koje pokriva Udruženje obrtnika Koprivnica dvije su odjave više i ukupno ih je 13, dok su svi novoprijavljeni obrti u navedenom razdoblju prijavljeni u Koprivnici.

Većina odjavljenih obrta registrirana je u zadnje dvije godine, a jedan se i otvorio i zatvorio u prva četiri ovogodišnja mjeseca. Samo tri od odjavljenih obrta prijavljena su 2002. godine ili ranije.

– Koliko je odjava izravno povezano s pandemijom COVID-19 nažalost ne možemo utvrditi. Problem je u tome što je većina obrta odjavljena nakon godine i pol do dvije. Tu bi se trebale izvršiti neke analize, posebice s obrtima koji su otvoreni uz potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jer očito postoji problem – kazala je Markota, napomenuvši da je posljednjih godina primijećen porast trenda odjava obrta u prve tri godine rada. – Možda tim obrtima treba pružiti dodatnu stručnu pomoć, a možda se radi o krivim tržišnim procjenama – dodala je.

Od odjavljenih obrta tri su iz IT sektora, tri iz ugostiteljstva, četiri iz trgovine, dva iz proizvodnje i jedan iz uslužne djelatnosti intelektualnog karaktera.

Među novoprijavljenim obrtima pet se odnosi na intelektualne usluge, a jednako toliko na građevinske usluge. Po tri su otvorena za automehaničarske usluge i ugostiteljstvo, dva za trgovinu, po jedan za šumarske, frizerske, kozmetičarske i informatičke usluge i četiri za razne druge usluge.

zatvori