Subota, 26. listopada 2024.

Prve posljedice korone: U Podravini i Prigorju porasla nezaposlenost, novoprijavljenih na Zavodu 95 posto više nego u travnju 2019.

Velika većina novoprijavljenih u evidenciju dolazi izravno iz radnog odnosa

Prema podacima Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem travnja na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je ukupno 2.355 nezaposlenih osoba.

Travanj je inače mjesec kad počinju pripreme za nadolazeću sezonu, mnogi radnici iz unutrašnjosti sezonski angažman pronalaze na moru i ostalim turističkim odredištima, no ove je godine zbog epidemije koronavirusa situacija malo drugačija. Podaci pokazuju da je u odnosu na travanj prošle godine evidentirano 20,2 posto više nezaposlenih, a u odnosu na ožujak ove godine 11,2 posto više.

U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama zabilježen je rast broja nezaposlenih osoba i to u Đurđevcu za 11 posto, u Koprivnici za 9,9 posto te u Križevcima za 16,3 posto.

Tijekom travnja iz evidencije nezaposlenih izašlo je 239 osoba što je 42,3 posto manje nego u ožujku te 56,1 posto manje nego u travnju prethodne godine. Kada je riječ o novoprijavljenim nezaposlenim osobama, tijekom travnja bilo ih je 477 što je 22,3 posto više nego u ožujku te 94,7 posto više nego u travnju prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolazi 425 osoba ili 89,1 posto.

Prema dostupnim podacima, najtraženije zanimanje u travnju je zidar, slijedi voćarski radnik i prodavač.

Slušaj uživo
zatvori