Petak, 26. travnja 2024.

Mreža nezavisnih lista: Ne, država ne uzima Podravki, nego omogućuje građanima da zarade

Koprivnička Mreža nezavisnih lista osvrnula se na jučerašnju konferenciju za medije gradonačelnika Mišela Jakšića.

Podsjetimo, gradonačelnik Koprivnice na konferenciji je rekao kako je država prošli tjedan na skupštini dioničara Podravke u dogovoru s mirovinskim fondovima izglasala povlačenje dobiti koju je Podravka ostvarila u 2019. godini. Više o tome pročitajte ovdje.

Iz Mreže tvrde kako je spomenuta konferencija još jedan gradonačelnikov promašeni predizborni ‘spin’. “Ovoga puta dio neupućene javnosti uspio je obmanuti izjavom da država uzima novac iz Podravke”, započinju iz Mreže.

Objašnjavaju da se radi o odluci o isplati redovne dividende nakon vrhunske poslovne godine, što je za jedno dioničko društvo uobičajena praksa. “Dapače, u vrijeme minimalnih plaća, od kojih mnoge upravo u Koprivnici iz državnog proračuna pomaže Vlada, odluka da svi dioničari na svoje račune prime iznos dividende je odlična, jer među njima su i brojni Podravci i Prigorci kojima će svaka kuna dobro doći”, navode.

“Gradonačelnik Mišel Jakšić, koji se voli predstavljati kao ekonomist i koji vodi cijeli grad i upravlja stotinama milijuna vrijednom imovinom građana, ili ne razumije osnove dioničarstva ili je dezorijentiran u želji za saborskom foteljom, pri čemu se potpuno izgubio u dodvoravanju svojoj političkoj središnjici”, piše u priopćenju koje je Mreža nezavisnih lista uputila medijma.

“Važno je primijetiti kako je Podravka zadnjih godina isplaćivala dividende i ni jedan mali dioničar se nije bunio, niti je itko propitkivao što će država s tim proračunskim novcem učiniti. To gradonačelniku Koprivnice tada ili nije bilo jasno ili nije bilo politički pragmatično komentirati ili je bilo sasvim normalno. Dodajmo i da odluka o isplati dividende Podravku ni na koji način financijski ne ugrožava i stvarno je teško čuti glas malih dioničara da se protiv toga bune”, tvrde i nastavljaju iz Mreže:

“Dok ‘bilda’ svoj predizborni ego na temama s državne razine, gradonačelniku Jakšiću preporučamo da u ‘trening’ ubaci i koji uteg s lokalne razine kojom za sada upravlja, poput puno većih računa stanara za plin u novim kotlovnicama na Trgu kralja Tomislava, na koji su i sami upozorili ili da napokon odgovori na pitanje gdje je 40 milijuna kuna od prodaje plinskog biznisa. Bilo bi dobro da progovori i o vječnim najavama ‘samo što nije’ škola na Podolicama, ‘samo što nisu’ vanjski bazeni Cerine dok o uređenju Gradskog parka i trga bolje da i ne govorimo. Pitamo se naravno, kako će izgledati svi mogući izgovori neizvršavanja tih najavljenih projekata. Uvjereni smo kako će biti mnoštvo različitih vanjskih krivaca”.

Iz Mreže ukazuju na to da su Koprivničanci puno ugroženiji nečinjenjem i svojevremeno neodgovornim odlukama vodećih ljudi gradskih tvrtki te neodgovaranjem na pitanja o istim odlukama vodstva Grada, nego time što će Podravka isplatiti dividendu i time pomoći i državi i svojim malim dioničarima i mirovinskim fondovima u kojima su njihove buduće mirovine. Podsjetili su i na nedavnu izjavu Jakšićeve desne ruke, HSS-ovog Ivana Pala koji je rekao da ‘treba riješiti probleme u Komunalcu’, no prikrio je objasniti o kakvim se problemima radi.

“Druga dezorijentacija gradonačelnika Jakšića, kojem nije važno bi li dio građana pogođenih krizom uopće imao od čega živjeti da im Vlada nije pomogla proračunskim novcem, je prozivanje te Vlade zbog brze ceste. Taj projekt ide svojim tijekom, brza cesta će postati stvarnost, a gradonačelnika molimo da građanima prvo pobroji sva svoja višegodišnja dana, a neispunjena obećanja. I tako dok gradonačelnik živi u nadi da će u državi nastati ‘sveopći potop’ jasno je da nastavlja s novim ‘spinovima’ i praznom demagogijom sve u želji za saborskom foteljom, jednom već nedoživljenom”, zaključuju iz Mreže nezavisnih lista.

zatvori