Subota, 11. svibnja 2024.

Koprivnički povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar večeras predstavlja svoju jubilarnu 20. knjigu

Koprivnički povjesničar umjetnosti i arheolog Marijan Špoljar večeras će u Domu mladih predstaviti svoju jubilarnu 20. knjigu pod nazivom ‘Naprijed! U rikverc’.

Riječ je o zbirci tekstova koje je Špoljar objavljivao u raznim lokalnim medijima, a tematski su vezani uz kulturu.

– U nekom smislu bi se moglo reći da su to teme kulture, no kako ja kulturu ne shvaćam u nekom uskom obliku kroz proizvodnju umjetničkih produkata, već kao širi fenomen koji zadire u cjelinu društvenih odnosa, politiku, sport i drugo, tako su i te teme zapravo u najširem smislu društvena kultura. Tekstovi nastoje biti angažirani, nijedan nije nastao bez povoda – rekao je Špoljar.

Događaj organiziraju Povijesno društvo Koprivnica i Izdavačka kuća Meridijani, a osim autora sudjelovat će urednik knjige, akademik Dragutin Feletar, direktorica Meridijana prof. Petra Somek, recenzent knjige doc. dr. sc. Željko Krušelj i recenzentica knjige dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina.

Predstavljanje knjige će se održati u Domu mladih u Koprivnici u četvrtak, 28. svibnja s početkom u 19:30.

Podsjetimo, Marijan Špoljar je od 1977. godine bio kustos u Muzeju grada Koprivnice, a od 1978. do 1990. voditelj Galerije Koprivnica, koju je učinio dinamičnim izložbenim, ali i kulturnim prostorom uopće. Od 1990. godine privatni je galerist i vlasnik poduzeća Pastorala, a od 2012. do 2016. ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Priređuje i organizira izložbe te piše kritike i novinske članke od 1970. godine. Organizirao je više od 200 izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a tekstove je objavljivao u mnogim novinama i časopisima te na Hrvatskom radiju. Autor je i suautor tekstova u monografijama o istaknutim likovnim umjetnicima te autor knjige “Trag i znak” i suautor knjige “Vratar u zaleđu/Golman u ofsajdu”.

zatvori