Subota, 18. svibnja 2024.

Koprivničke škole su otvorene, ali uglavnom su prazne: ‘Ovo je loša odluka ministrice koja sve važno prebacuje na roditelje i osnivače’

U vrtićima je oko 20 posto djece

Koprivničke škole i vrtići danas su otvorili svoja vrata. No, sve naše osnovne škole ostale su praznih klupa, a u vrtićima je 20 posto mališana.

Ono što je problematično gradskoj vlasti jest odluka ministrice o otvaranju škola koja je donesena preko noći, ali i odluka o prebacivanju odgovornosti na roditelje, učitelje i odgojitelje. Gradonačelnik Mišel Jakšić prije svega je zahvalio svim prosvjetnim i odgojnim djelatnicama i djelatnicima koji su u ovim neobičnim vremenima dali sve od sebe. No, nezadovoljan je, kako je rekao, teškom i lošom odlukom ministrice Blaženke Divjak koja se počela provoditi danas:

– Meni je jasno da kad se netko “ušalta” u izborni mod, puno toga se mijenja i puno toga se odluči raditi drugačije samo da pokažemo da je sve sjajno. Ali ako je dosad funkcioniralo korektno i dobro, pitam se čiji je to cilj i koji je interes da se maltene u dva popodneva napravi takva nervoza i histerija i da se apsolutno sva odgovornost oko naše djece prebaci na roditelje, učitelje, učiteljice, odgojiteljice, lokalnu upravu. Dosad nam nisu dali ništa da donosimo sami, za sve se čekao Nacionalni krizni stožer, da bismo od prošlog tjedna imali odluku “evo vraćate se u školu, a kako će to funkcionirati, to je odgovornost škola i njihovih osnivača, mi više s time veze nemamo”. Jako je puno nelogičnosti i puno toga lošega se dogodilo u toj odluci. Vjerujem da će sve naše učiteljice, učitelji, odgojiteljice odgovoriti onome što se traži, a da ne trpe oni koji su nam najvažniji, a to su naša djeca – kazao je Jakšić. Sve što se događa ovih dana, pogotovo oko državne mature, dodao je, služi samo za “bildanje političkog CV-a”.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal rekao je da su u ovoj situaciji sigurno najviše “povukli” roditelji i učitelji, kao i djeca kojima je sve ovo bilo novo.

– To je bio ogroman napor. Jasno je da je klasičnu nastavu, interakciju djece i učitelja, nemoguće na ovaj način riješiti. Mislim da smo mi jedno od rijetkih društava koje ima iskustva s provođenjem nastave u teškim uvjetima, u ratnim godinama, i da nismo baš nikakvo iskustvo iz tog perioda izvukli… Mislim da su u ovoj cijeloj priči najteže pogođeni maturanti. Kako se maturanti u strukovnim školama pripremaju za svoj završni ispit? Kako će pekari, slastičari, automehaničari i drugi polagati svoj završni ispit? – istaknuo je Pal.

Napomenuo je i da mjere koje je propisala struka u mnogim situacijama uopće nije moguće organizirati. – Nadam se da ćemo jednog dana imati ministra koji neće misliti da je pravi “mesija” u tom svom pohodu na školstvo i da ćemo neke stvari moći malo drugačije odraditi – zaključio je Pal.

Zamjenica gradonačelnica Melita Samoborec istaknula je već ranije najavljene podatke koji su se danas i potvrdili: u trima koprivničkim osnovnim školama nema nijednog djeteta. Jedno je u COOR-u Podravsko sunce i troje u Područnoj školi Bakovčice. Vrtiće su, kaže, obišli jutros.

– Ugrubo rečeno, u vrtićima je oko 20 posto djece. Naišli smo na strogo poštivanje svih epidemioloških mjera, i onih koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo i naš gradski stožer. Roditelji dovode djecu u različito vrijeme, ne ulaze u vrtiće, vani ih dočekuju odgojiteljice i poštuju se sve propisane i preporučene mjere – kazala je Samoborec.

Naglasila je pritom da Grad mjere nije mogao mijenjati i prilagođavati pojedinim ustanovama već samo provoditi, a odlukom resorne ministrice, kaže, nije začuđena:

– Ova školska godina uistinu je bila specifična, a većinu najvažnijih odluka ministrica je prebacila ili na osnivače ili na roditelje. Bilo je pitanje kada će biti školski praznici, kada će se nadoknađivati vrijeme koje su učitelji proveli u štrajku… Tako ni ovu odluku, koja uistinu nije dobra, nije preuzela ministrica – istaknula je dogradonačelnica Samoborec.

Ova odluka odnosi se na iduća dva tjedna, no u javnosti su se pojavile informacije da će se nakon tog roka škole u potpunosti otvoriti. Jakšić je napomenuo da takvih saznanja u Gradskoj upravi nemaju.


Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž podsjetila je na to da ova situacija u Koprivnici traje od 12. ožujka kada je održana prva izvanredna sjednica Stožera. Tada su uvedene i prve protuepidemijske mjere.

– Mislim da smo na području grada Koprivnice uspješno funkcionirali do sada, barem što se tiče ustanova i javnih prostora nad kojima smo mi imali nadležnost – kazala je i zahvalila operativnim snagama civilne zaštite i građanima koji su pokazali veliku odgovornost.

– No, moram reći da ovaj vikend koji je iza nas pokazuje nevjerojatnu… nekoncentranciju ili nepoštivanje protokola u dvije županijske ustanove koje su nas nažalost izbacile u vrh županija po umrlima i oboljelima od koronavirusa. Ta situacija je izuzetno teška za sve nas i nadam se da će nekim mjerama ove županisjke ustanove uspjeti obuzdati tragične brojke koje smo imali ovog i proteklih vikenda – rekla je načelnica Ostriž.

zatvori