Subota, 27. travnja 2024.

Koprivničanka Antonia Ressler dobitnica je prestižne stipendije ‘Za žene u znanosti’

Četrnaestu godinu zaredom L’Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO potiču izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica. Ove godine među dobitnicama njihove prestižne stipendije je i Koprivničanka Antonia Ressler.

Mlade nade hrvatske znanosti, ukupno četiri stipendistice, odabralo je izborno povjerenstvo sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika. Za svoj doprinos u stvaranju društva znanja Antonia će biti nagrađena stipendijom od 5.000 eura.

– Stipendija Nacionalnog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u znanosti” predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad, ali ponajviše je poticaj za ustrajnost u radu u znanosti. To je izazovan posao koji zahtjeva vrijeme i strpljenje uz zadržavanje entuzijazma unatoč mnogim neuspjelim laboratorijskim eksperimentima. Ova nagrada poručuje da se predani rad i želja za napretkom prepoznaju i nagrađuju te sam sigurna da je pravi poticaj za mnoge znanstvenice u Hrvatskoj – istaknula je Antonia Ressler.

Koprivnička znanstvenica zaposlena je na Zavodu za fizikalnu kemiju na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kojeg je upisala nakon završetka Gimnazije “Fran Galović”. Mnogo je ulagala u svoje znanje, između ostaloga profesionalno se usavršavala u Španjolskoj, a trenutno piše doktorsku disertaciju koja se bavi biomaterijalima za primjenu u inženjerstvu koštanog tkiva.

Antonia je jedna od sve većeg broja hrvatskih znanstvenica koje svojim istraživanjima i postignućima doprinose znanstvenim spoznajama u zemlji i svijetu. Naime, dok su u većini zemalja Europske unije žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 posto.

– U Hrvatskoj se znanošću bavi oko 50% žena, te smo jedna od rijetkih zemalja s gotovo jednakim omjerom znanstvenica i znanstvenika. Možemo biti više nego zadovoljni pozitivnim brojkama u Hrvatskoj. Povećanje ravnopravnosti u području obrazovanja i znanosti prije se provodilo u istočnim zemljama Europe. Ovakav pristup rezultirao je time da je u tim zemljama visoki udio žena u znanosti. Međutim, ako se želi objektivno sagledati situacija na svjetskoj razini, postoje mnoga znanstvena istraživanja na tu temu, koja pokazuju da i dalje postoje određeni problemi koje treba riješiti – poručuje mlada nada hrvatske znanosti Antonia Ressler.

zatvori