Srijeda, 15. svibnja 2024.

Građani u travnju policiji predali ručne bombe, oružje i streljivo

Mnogi mještani Podravine i Prigorja odlučili su u travnju u sklopu akcije ‘Manje oružja, manje tragedija’ dragovoljno izručiti oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo koje su nedozvoljeno posjedovali, izvijestila je Policijska uprava koprivničko-križevačka.

– Time su izbjegli moguće prekršajne ili kaznene sankcije, ali i otklonili opasnost iz svoje okoline i dali svoj doprinos većoj sigurnosti – kažu u policiji.

Dodaju da su građani predali pet ručnih bombi, revolver, jedan komad ostalih vrsta oružja i 80 komada raznog streljiva.

Podsjetimo, ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja, a protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

– Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično – objašnjavaju u policiji.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te tako osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

zatvori