Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

BOLNICA POČINJE S RADOM Pacijent u bolnicu mora doći s maskom, na ulazu se mjeri temperatura, na operacije samo s testom na koronavirus

Operacijski programi vjerojatno će krenuti nakon 11. svibnja

Počela je reaktivacija zdravstvenog sustava, a kako će izgledati dijagnostika i operativni zahvati, objasnio je ravnatelj Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ dr. Mato Devčić na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Devčić je kazao kako reaktivacija sustava podrazumijeva niz aktivnosti u bolničkom i izvanbolničkom sustavu da bi se osigurala protočnost pacijenata, da bi se obavile pretrage i operativni zahvati koji su bili predviđeni u ovo vrijeme epidemije, a koji se zbog propisanih epidemioloških mjera nisu mogli provoditi.

– Svi pacijenti u narednim danima moći će obavljati polikliničke preglede, a operacijski programi krenut će vrlo vjerojatno nakon 11. svibnja. Ažurirat će se liste čekanja po svim djelatnostima. Na radilištima na kojima se moraju obaviti pregledi i operacijski zahvati, voditelji odjela revidirat će liste čekanja i prioritetno posložiti pacijente: po dobi, tipu oboljenja, i bit će stavljeni u prioritet obavljanja – objasnio je ravnatelj.

>> FOTO/VIDEO Nema novooboljelih od koronavirusa u Podravini i Prigorju, još pet osoba ozdravilo

Napomenuo je i što je sve potrebno prilikom dolaska u bolnicu i kako izgleda protokol odlaska na pretrage ili operacijske zahvate.

– Pacijenti koji dolaze u polikliniku, prije ulaska u bolnicu morat će staviti masku, bilo platnenu ili kiruršku. Medicinska sestra na prijemu u bolnicu će im izmjeriti temperaturu, dezinficirati ruke i morat će pričekati medicinsku sestru koja će ih preuzeti. U ambulantama će pacijenti morati biti udaljeni minimalno dva metra za što će se brinuti djelatnici koji su odgovorni za rad tih ambulanti – rekao je dr. Devčić.


Informacije o pacijentima na COVID odjelu mogu se dobiti na telefon 048/251-393 u vremenu između 12 i 13 sati


Što se tiče pacijenata koji dolaze na operacijske zahvate, ravnatelj naglašava da moraju imati pripremljen nalaz na COVID-19, koji će obaviti prije dolaska u bolnicu, a ne smije biti stariji više od 24 sata.

– Sva radilišta u bolnici imat će telefonske kontakte, naši pacijenti će svakodnevno cijelo radno vrijeme moći kontaktirati za sve svoje potrebe, bilo naručivanje, informacije o njihovom prioritetu na listi čekanja ili nečem trećem. Sve informacije bit će dostupne na našim mrežnim stranicama danas tijekom dana ili najkasnije sutra – kazao je.

Dodao je da kako bi se smanjile liste čekanja smanjile i kako bi se silan rad mogao nadoknaditi, a u pitanju je mjesec i pol dana, organiziran je rad u smjenama, prvenstveno kroz tjedan, ali i rad subotom.

– Sve narudžbe odrađivat će se telefonski, svi pacijenti bit će telefonski kontaktirani. Naravno, i oni su ti koji mogu nazvati i provjeriti svoj status. Pacijenti će dobiti svoje termine i molim da ih poštuju, da ne dolaze prerano i čekaju pred bolnicom, obavezna je maska, a u komunikaciji sa sestrom na svakom od tri ulaza iskomunicirat će što trebaju i kad trebaju. Na svim ulazima bit će liste pacijenata – zaključio je ravnatelj.

Slušaj uživo
zatvori