Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Zbog aktualne povoljne epidemiološke situacije, od ponedjeljka započinje izvođenje razredne nastave u osnovnim školama. Prema podacima koje je Koprivničko-križevačka županija prikupila od ravnatelja, očekuje se da će se oko 80 posto djece vratiti u školske klupe.

Epidemiolozi su procijenili da su škole sigurne za učenike i zaposlenike te od ponedjeljka 25. svibnja svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu. Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Ravnatelji osnovnih škola kojima je Županija osnivač izradili su provedbeni plan otvaranja škola i uključivanja svih učenika u razrednu nastavu. Temeljem podataka prikupljenih od roditelja, više od 80 posto učenika razredne nastave županijskih osnovnih škola od ponedjeljka se vraća u škole.

Za razliku od procesa otvaranja razredne nastave 11. svibnja, sada se od roditelja ne traže izjave o prihvaćanju uvjeta o dolasku učenika u školu. U međuvremenu je prestala važiti odluka Vlade Republike Hrvatske o radu od kuće, tako da se djelatnici raspoređuju na poslove u školi u primjerenom opsegu i nadležnosti.

S obzirom na to da su epidemiolozi utvrdili da je rad u školi jednako siguran kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, Koprivničko-križevačka županija osigurala je sve ono što je bila obveza osnivača, poput sredstava za dezinfekciju i prijevoza učenika.

Upute za vrtiće i škole te nove preporuke za organizaciju razredne nastave možete pronaći na webu Koprivničko-križevačke županije.