Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Preminulo dvoje štićenika koprivničkog Doma za starije pozitivnih na koronavirus, još troje ih zaraženo

Preminule osobe bile su teži kronični bolesnici, bez izraženih simptoma koronavirusa

Dvije osobe pozitivne na koronavirus noćas su preminule u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’, objavio je Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na konferenciji za medije.

– Nažalost, tijekom noći dvije su osobe u koprivničkoj bolnici preminule, štićenici su Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

– Govorimo o pacijentima koji su umrli sa ili uz COVID-19 infekciju u smislu da su to teži kronični bolesnici koji su više godina bolovali od svojih bolesti. U posljednjim danima odnosno tjednima zdravstveno stanje im se kompliciralo i u tom smislu, neovisno čak i o ovoj COVID-19 infekciji, vjerojatno bi bili hospitalizirani i razvili bi simptome koje su razvili. U pitanju su osobe 1926. i 1939. godišta. Nisu imali teže simptome koronavirusa. Imali su problematiku koja je bila vezana uz njihove kronične bolesti – kazao je ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić.

Mato Devčić
Mato Devčić. Snimio Marko Posavec.
Još troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe je zaraženo

U koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe potvrđena su nova tri slučaja zaraze koronavirusom.

– Od jučer do danas nažalost imamo tri novooboljele osobe pozitivne na COVID-19. Sve tri osobe su štićenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Ovog trenutka broj pozitivnih osoba u našoj županiji je 68 – rekao je načelnik Ljubić.

Naime, 15 uzoraka jučer je poslano na testiranje na virus SARS-CoV-2. – Od tih 15, danas nam je potvrđeno da su tri osobe, štićenici doma pozitivni. Rekli smo da imamo određeni broj osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama i da iz tog poola očekujemo pozitivne osobe. To što smo rekli se nažalost i obistinilo – rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

Draženka Vadla
Draženka Vadla. Snimio Marko Posavec.

Od ukupnog broja oboljelih u našoj županiji, trenutno je pozitivno na koronavirus njih 50. 15 osoba je do sada ozdravilo.

– Od tih 50, 37 su štićenici ili zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Svi štićenici su zbrinuti u koprivničkoj bolnici, bolnici “Fran Mihaljević” ili KBC-u Dubrava, dakle svi su u bolničkoj skrbi – dodala je.

U koprivničkoj bolnici trenutno su hospitalizirana 32 pacijenta, od toga je 27 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. – Od njih 27, osam ih ima razvijen neki oblik kliničke slike u smislu blažih upala gornjih dišnih puteva, kašlja odnosno početnog razvoja upale pluća – dodao je dr. Devčić.

Melita Ivančić
Melita Ivančić. Snimio Marko Posavec.
Ratimir Ljubić
Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.
Vjekoslav Štimac
Vjekoslav Štimac. Snimio Marko Posavec.
zatvori