Nedjelja, 29. rujna 2024.

VIDEO: NOVE INFORMACIJE Potvrđena tri nova slučaja zaraze, još uvijek obavezne e-propusnice, dozvoljen individualan ribolov

Na području Podravine i Prigorja potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je na današnjoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

– Nažalost, u našoj županiji imamo tri novozaražene osobe tako da je sada oboljelih 32 – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić. Podsjetimo, od ukupnog broja oboljelih, osam ih je ozdravilo.

Snimio Marko Posavec.

U Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica hospitalizirano je pet osoba i svi imaju lakše kliničke slike, dodao je ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić, dok je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla kazala:

– Od zadnja četiri slučaja zaraze, tri su nam poznata. To su osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama i iz tog se pula obično i regrutiraju pozitivne osobe. Jedna osoba nam je nova i tu nastojimo utvrditi koji su nam izvori. Podsjetila bih da postoji lokalna transmisija, postoje osobe koje ne možemo povezati s izvorom niti ga one same mogu identificirati pa bih sve nas molila da se odgovorno ponašamo, da primjenjujemo sve mjere prevencije.

Od ukupnog broja zaraženih, sedam dolazi iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, od toga je dvoje zaposlenika i pet štićenica, dodala je dr. Vadla. – Obradili smo sve njihove kontakte, stavljeni su u samoizolaciju.

Snimio Marko Posavec.

U samoizolaciji na području Koprivničko-križevačke županije ukupno je 535 osoba, od toga je 90 direktnih kontakata zaraženih koji su pod posebnom epidemiološkom mjerom. Od jučer do danas zatečeno je pet osoba koje su kršile mjeru samoizolacije.

Građani i dalje moraju imati e-propusnice

Prema novoj odluci, županijski stožeri mogu predlagati mjeru ukidanja e-propusnica Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Ipak, to ne znači da građani već sada mogu putovati bez e-propusnica, naglasio je Ljubić.

– Naš županijski stožer je predložio mjeru da se ukine odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta za područje naše županije. To znači da bi se naši stanovnici mogli kretati nesmetano bez propusnica. Moram napomenuti da smo poslali prijedlog, no odluka još nije donesena, mora ju donijeti Nacionalni stožer civilne zaštite. Dakle, stanovnici do daljnjega moraju imati e-propusnice.

Dozvoljen je individualan ribolov

Ribolovcima je dozvoljen odlazak u individualan ribolov, dodao je Ljubić, ali uz strogo pridržavanje mjera.

– Županijski stožer je danas raspravljao o lovu i ribolovu i donijeli smo odluku da je lov i ribolov dozvoljen, ali samo individualno i uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Dakle, od danas se može ići individualno u lov i ribolov.

Snimio Marko Posavec.

 

Stožer civilne zaštite: nove informacije

Objavljuje Drava.info u Nedjelja, 19. travnja 2020.

Slušaj uživo
zatvori