Subota, 18. svibnja 2024.

Udruga Osmijeh u problemima: Mjere ne pomažu udrugama koje nemaju registriranu gospodarsku djelatnost

Komunalac, KC vode, Veterinarska stanica Križevci i Udruga volontera Podravke PULS pritekli su im u pomoć

Kao posljedica nemile situacije – borbe s koronavirusom i obustave rada, Udrugu za terapijsko jahanje Osmijeh iz Peteranca zadesili su neočekivani problemi.

Kako su nas izvijestili, ni u jednoj mjeri Vlade za spas gospodarstva i očuvanje radnih mjesta ne nalaze se udruge koje nemaju registriranu gospodarsku djelatnost. Samim time mjerama nisu zahvaćeni ni konji terapeuti koji su itekako “zaposlenici”, odnosno radnici, poručuju iz Udruge Osmijeh:

– Naša udruga i nama slične specifične su po tome što je održavanje hladnog pogona teško, odnosno praktički ne trpi recesije i krizne situacije. Konjima je potpuno svejedno koje nas brige muče, kakve bolesti i krize; oni zahtijevaju zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, koje se odnose na hranu i dodatke prehrani te nužne potkivačke i veterinarske zahvate. Uz konje, u održavanje hladnog pogona ulaze i troškovi knjigovodstvenih i bankarskih usluga.

Foto: Udruga Osmijeh

Održavanje jednog konja na godišnjoj razini košta 16 tisuća kuna i to su troškovi najosnovnijih potreba, nastavljaju iz Udruge Osmijeh koja posjeduje tri visoko školovana konja terapeuta za koja je na godišnjoj razini potrebno osigurati najosnovnijih 48 tisuća kuna.

Dolaskom na jahanje, korisnici su plaćanjem mjesečne članarine djelomično osiguravali troškove provedbe programa terapijskog jahanja i škole jahanja za osobe s invaliditetom, no s obzirom na to da je provedba aktivnosti stopirana radi preventivnih mjera Stožera civilne zaštite, s novonastalom situacijom i vlastiti prihodi udruge su praktički nestali.

– Razgovarajući s drugim, nama sličnim organizacijama, doznajemo da su financijska sredstva zatražena putem javnih natječaja za sufinanciranje udruga na razini cijele Hrvatske u velikoj mjeri smanjena ili su pak projekti/programi ocijenjeni kao neprihvatljivi. Jednostavno je dotok financijskih sredstava prema udrugama građana stao – nastavljaju iz Udruge Osmijeh i dodaju:

– Kako konji zahtijevaju svakodnevnu brigu i angažman ljudi oko sebe, moraju raditi i održavati tjelesnu kondiciju, a nemilosrdna administracija se mora odrađivati, rad voditelja, administratora i trenera do daljnjega će se organizirati na volonterskoj bazi (uslijedio je otkaz ugovora o radu, bez prava državne potpore). Naime, paket Vladinih mjera uključuje podršku isključivo za udruge koje provode gospodarsku djelatnost, a znamo da su velika većina istih upravo suprotno. Dakle “paket Vladinih mjera za udruge” lijepo zvuči, ali kad ga detaljno proučite, shvatite da je mnogima, nažalost, beskoristan.

Foto: Udruga Osmijeh

Sav priljev novca u ovom trenutku Udruga će tako morati akumulirati za potrebe održavanja hladnog pogona i konja.

– U ovom vapaju za opstanak obratili smo se na mnoga “vrata”, no prvi u pomoć priskočili su Komunalac, KC vode, Veterinarska stanica Križevci i Udruga volontera Podravke PULS. Komunalac i KC vode odmah su prionuli poslu i naše prijave na njihove otvorene natječaje stavili u razmatranje. Odobren novac sporazumno smo prenamijenili za troškove hladnog pogona. Veterinarska stanica Križevci i Udruga volontera Podravke PULS uplatili su donacije na račun udruge. Zajedničkim snagama osigurali smo održavanje hladnog pogona i skrb o konjima u naredna četiri mjeseca. Zbog toga im od srca zahvaljujemo na promptnim i hvalevrijednim odlukama i djelima – poručuju iz Osmijeha.

Foto: Udruga Osmijeh
Foto: Udruga Osmijeh
Foto: Udruga Osmijeh
zatvori