Petak, 26. travnja 2024.

SDP i laburisti kritiziraju županijski Savjet umirovljenika: Pozivamo predsjednika Pintara da što prije sazove sjednicu

'Ostavimo po strani nadmudrivanja i politikanstvo'

Članovi kluba vijećnika Socijaldemokratske partije Hrvatske i Hrvatskih laburista u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije medijima su uputili priopćenje u kojem kritiziraju rad Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije.

Pitaju se, naime, zašto predsjednik Savjeta, a ujedno i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar nije održao sjednicu županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi s obzirom na situaciju prodora infekcije COVID-19 u Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici.

>> Odgovor Željka Pintara: Vaš dopis je apsolutno promašen, Savjet nije kompetentan za rješavanje bolesti COVID-19

“Sjednica Savjeta je bitna kako bi se analiziralo stanje zaraženih štićenika, detektiralo gdje je došlo do propusta te pozvalo odgovorne osobe na preuzimanje odgovornosti”, napisali su u priopćenju i dodali kako je zadnja sjednica održana prije skoro prije tri mjeseca, točnije 11. veljače 2020. godine.

“Nadalje, prije mjesec dana, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je preporuke iz kojih je vidljivo da su i svi štićenici staračkih domova detektirani kao osobe iz visokorizičnih skupina te već kod prve pojave sumnjivih simptoma moraju biti testirani na koronavirus. Uz Splitsko-dalmatinsku još je jedino Koprivničko-križevačka županija crni slučaj u Hrvatskoj, gdje se situacija sa koronavirusom otela kontroli zbog niza propusta”, poručuju SDP i laburisti.

Smatraju da predsjedniku Savjeta umirovljenika i osoba starije životne dobi glavni prioritet mora biti briga za starije i nemoćne.

“Nije moguće da se boji doći u sukob sa županom koji mu je omogućio poziciju predsjednika Županijske skupštine uz mjesečnu naknadu od 3200 kuna, čemu smo bili svjedoci krajem lipnja 2017. godine kada se u našoj županija dogodila jeftina politička trgovina mandatima, u režiji župana Darka Korena i Hrvatske stranke umirovljenika na čelu sa Željkom Pintarom”, dodaju.

Ipak, nadmudrivanja i politikantstvo žele ostaviti po strani jer ovo je borba za zdravlje i dostojanstvo ljudi, kažu. “U pitanju su ljudski životi, onih najugroženijih i najslabijih, životi naših baka, djedova, majki i očeva”.

Tvrde kako Nacionalni stožer Civilne zaštite možda drži pod kontrolom situaciju u ostalim dijelovima Hrvatske, ali da se u Podravini i Prigorju stanje otelo kontroli. Iz jedne ustanove buknulo je žarište koje će, smatraju, u idućih 14 dana još više eskalirati.

“Ispred kluba vijećnika SDP i HL, smatramo da je odavno kasno, ali svejedno pozivamo predsjednika Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije gospodina Željka Pintara, da što prije sazove sjednicu Savjeta kako bi se utvrdilo gdje je došlo do propusta i prodora zloglasnog koronavirusa u Dom za starije, jer od ukupnog broja oboljelih u Koprivničko-križevačkoj županiji, gotovo 60 posto je iz Doma za starije i nemoćne”, zaključuju SDP i laburisti.

zatvori