Subota, 27. travnja 2024.

Pojedini frizeri i kozmetičari i dalje rade usprkos odlukama Kriznog stožera: ‘Pozivamo građane da ih prijave’

Klijenti prijete da će otići drugima, neki frizeri čak odlaze u kućne posjete

Iako je prije malo više od dva tjedna obustavljen rad svih uslužnih djelatnosti, izgleda da se te odluke ne pridržavaju baš svi.

Naime, Udruženje obrtnika Koprivnica upozorilo je na to da dio frizera i kozmetičara nastavlja pružati svoje usluge zbog čega potpuno nezasluženo najviše ispaštaju oni koji se pridržavaju uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Građani osjećaju potrebu za uslugama frizera i kozmetičara, što je potpuno razumljivo. Međutim, nerazumljivo je kako pojedinci u ovakvim opasnim uvjetima mogu vršiti prisilu na frizere s kojima su poslovali. Zovu ih i govore im da će otići nekom drugom na šišanje ako ih ne prime. Njih to stavlja u zaista nezavidnu poziciju – priča nam tajnica Udruženja obrtnika Jasmina Markota.

Na taj se način vrši pritisak na frizere i kozmetičare koji su zatvorili svoje radnje, dok s druge strane profitiraju oni koji se ne pridržavaju obaveznih odluka Kriznog stožera, naglasila je predsjednica Ceha frizera i kozmetičara pri Udruženju obrtnika Koprivnica Tanja Balog:

– S obzirom na to da nam dio klijenata prijeti da će otići nekom drugom frizeru ukoliko ih ne primimo, znamo da neki zaista rade “na crno”. Neki frizeri čak obilaze kuće i na taj način pružaju svoje usluge što je u ovim trenucima nedopustivo. Stoga smo se odlučili javno oglasiti i pozvati sve one građane koji vrše pritisak i one koji i dalje obavljaju usluge šišanja da se ne dovode u takve situacije jer će time samo produžiti ovu agoniju. Neka budu savjesni i strpljivi. I nama fali rad i vrlo rado bismo nešto zaradili, ali jednostavno ne želimo zbog novca riskirati svoje i tuđe zdravlje – rekla je Balog.

Iz Udruženja obrtnika Koprivnica stoga pozivaju građane da prijave one frizere i kozmetičare za koje znaju da i dalje pružaju svoje usluge. Važno je da svi shvatimo ozbiljnost situacije, govori tajnica Udruženja Jasmina Markota.

– Mislim da će policija morati nekoga kazniti da bi svi ostali shvatili koliko je situacija ozbiljna. Frizerima je trenutno jako neugodno, moraju odbijati svoje dugogodišnje mušterije. Ako je kome u ovoj situaciji teško, njima je. Sjede kod kuće, nemaju prihode, većina njih pridržava se propisa, ali uvijek imamo pojedinaca. Zato apeliram na građane da prestanu s tom praksom i da prijave sve one za koje znaju da obavljaju takve usluge – zaključila je Markota.

zatvori