Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Marija Mraz: Otkad je započela kriza, osobe s invaliditetom ponovno su postale nevidljivi građani

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice Marija Mraz gostujući u eteru Radio Drave ukazala je na loš odnos države prema osobama s invaliditetom za vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa.

– Otkad je započela kriza, mi kao osobe s invaliditetom ponovno smo postali nevidljivi građani. Ni na jednoj konferenciji za medije, kojih sada ima mnogo, nije rečeno ništa u vezi brige za osobe s invaliditetom, odnosno tko bi i kako trebao brinuti o nama za vrijeme ove pandemije. Ponovno smo vraćeni u šezdesete godine prošlog stoljeća kada uopće nije bilo riječi o osobama s invaliditetom. Kao da se sve ono što smo gradili svih ovih godina rasplinulo kao mjehurić od sapunice – priča Marija Mraz.

Osobe s invaliditetom često imaju zdravstveno stanje koje ih čini podložnijima teškim bolestima ili smrti ako obole od COVID-19 infekcije zbog čega spadaju u rizičnu skupinu bolesnika, nastavlja Marija, no to kao da su svi zanemarili.

– Srećom pa funkcionira usluga osobne asistencije, asistenti koji su radili prije ove krize rade i sada. Međutim nemaju svi pravo na asistenta tako da je većina osoba s invaliditetom prepuštena svojim obiteljima. Ako imate sreću da imate obitelj, tada imate sve. No, mnogi ljudi s invaliditetom nemaju tu sreću. Mogu reći da me za vrijeme cijele ove krize apsolutno nitko nije nazvao da me pita kako sam, a kamoli da mi nešto donese i pita me treba li mi što. Članovi udruge s kojima sam u kontaktu žive jednako kao i ja. Molimo se da članovi naše obitelji budu što duže zdravi da nam mogu pomoći.

Cjelokupna situacija utjecala je i na sam rad Udruge Bolje sutra čija je Marija predsjednica. Brojne aktivnosti i radionice morale su biti otkazane, a ured zatvoren. No, posao se, koliko je to moguće, odrađuje od kuće.

– Radimo i pišemo projekte od doma, osmišljavamo nove usluge. No, pitanje je hoće li nam neki prijašnji projekti biti odobreni odnosno produženi. Iskreno, jako se brinem kako će udruga u budućnosti funkcionirati, hoće li nam srezati ili oduzeti sredstva jer su neki drugi bitniji. Nade nam baš i nisu velike.

zatvori