Subota, 27. travnja 2024.

Juraj Evačić istrčao 181 maraton: Ne opterećujem se dosegom od 200 maratona u karijeri, samo trčim

Ove je godine imao 92 trčanja i istrčao 1166 kilometara

Koprivnički maratonac, veteran Juraj Evačić jedan je od desetak najstarijih maratonaca u Hrvatskoj. Prošlu sezonu završio je sa 17 istrčanih maratona i tako povećao broj ukupno istrčanih maratona na broj 180.

Želja je bila istrčati ih 18, ali plan nažalost nije ispunjen. Početkom prosinca prošle godine imao je prometnu nesreću – pao je s bicikla i nije mogao nastupiti na zadnjem planiranom maratonu u Novom Sadu.

Ovisan o kretanju i trčanju

– Što se tiče oporavka od ozljeda koje sam zadobio 5. prosinca prošle godine, rekao bih da oporavak još traje, ali sam u međuvremenu naučio živjeti, recimo to tako “na drugi način”. Ono što se nije promijenilo je činjenica da sam ostao ovisnik o kretanju, odnosno trčanju i da se najbolje osjećam dok trčim i nakon trčanja – rekao je Evačić.

Dodao je da je po izlasku iz bolnice, sedam dana nakon ozljede počeo najprije s laganim hodanjem, da bi već 10. siječnja ove godine počeo trčati.

Od početka godine do danas imao 92 trčanja

– U međuvremenu, ove sam godine do danas imao 92 trčanja i istrčao 1166 kilometara. Prvenstveno se radi o tempo-trčanjima za održavanje određene razine forme i to je u tjelesnom smislu ujedno i sve što je meni potrebno za trčanje maratona u kontinuitetu, koji je, eto, prekinut zbog nesretnog Covida-19, ali je taj moj prekid totalno nebitan, čak i za mene samog i pomiren sam i s najgorom mogućom pretpostavkom, da moj 181. maraton bude ujedno i moj posljednji – objasnio je Evačić.

Planova za ovu godinu bilo je puno, ali natjecanja su otkazana

Kazao je da je na početku godine bilo dosta planova.

– S mojim najboljim prijateljima prijavio sam nekoliko maratona za prvih šest mjeseci, samo je jedan održan, a ostali su otkazani ili prolongirani za drugi dio godine. Ipak, taj 181. maraton bio je nakon ozljede, 23. veljače istrčao sam ga u Splitu – istaknuo je.

Kaže da se u ovom trenutku ni najmanje ne opterećuje bilo kakvim maratonskim planovima i eventualnim dosegom od 200 maratona u karijeri.

– Neka bude što biti mora, a ja ću i dalje trčati, tako dugo dok to mogu – istaknuo je.

Trčanje je stimulativno

Napomenuo je da mu je pritom potpuno irelevantan režim prehrane, jer jede umjereno svu “domaću hranu” i sljedbenik je poznate pošalice obitelji Kostelić o špeku i luku.

– Prije 20 godina, kada sam ozbiljnije počeo s trčanjem, trčanje kao određeni vid sporta, a genetski sam “zaražen sportom”, bilo mi je višestruko najjednostavnije u odnosu na bilo koji drugi sport. Djeluje stimulativno na izvršavanje ostalih egzistencijalnih potreba, u smislu poslova i funkcije supruga i oca u obitelji, a bez razumijevanja moje obitelji, maratona ne bi bilo – zaključio je Evačić.

zatvori