Srijeda, 26. lipnja 2024.

Dr. Vadla: Imamo razmjerno mali broj pozitivnih u Domu s obzirom na broj testiranja, ali u sljedećim danima očekujemo ih još

Od ponedjeljka kreće prva faza popuštanja mjera, a dolazi i još zaštitne opreme

Danas je u Podravini i Prigorju potvrđeno još šest slučajeva zaraze koronavirusom, svi iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. U Koprivničko-križevačkoj županiji od početka epidemije sada je zabilježeno ukupno 60 pozitivnih osoba, od čega više od polovice – 34 – iz Doma za starije i nemoćne.

Jučer je pozitivno bilo pet od 147 testiranih uzoraka, a danas šest od 88 uzoraka. Od tih 11 bilo je devetero štićenika i dvoje zaposlenika. Ukupno je do danas 28 štićenika i šestero zaposlenika potvrđeno da je zaraženo koronavirusom. Od ukupnih 60 u županiji, 12 osoba može se smatrati ozdravljenima, kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla:

– Zadovoljni smo ovim brojem pozitivnih osoba, što znači da se koronavirus nije proširio na stacionare 1 i 3 nego se javlja u pojedinačnim slučajevima. Sada nam predstoji obrada kontakata tih novih pozitivnih osoba. Svi pozitivni bit će premješteni u bolnicu, a njihovi kontakti bit će stavljeni u samoizolaciju.

Snimio Marko Posavec.

– Nadam se da ćemo zarazu uspješno svladati i da više nećemo imati širenje virusa izvan ovog postojećeg za koji znamo. U narednih 14 dana iz ovog poola kontakata zaraženih osoba možemo očekivati još pozitivnih, to je normalan tijek ovakve epidemije i očekivano stanje. No, zadovoljni smo da broj pozitivnih iz ova dva stacionara nije veći – zaključila je dr. Vadla.

Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” dr. Mato Devčić izvijestio je da je u bolnici smješteno 26 pacijenata od kojih je 23 pozitivno na COVID-19, a za preostala tri čekaju se nalazi. 21 pacijent je iz Doma za starije. Većina ih nema kliničku sliku koronavirusa, samo svojih kroničnih bolesti od ranije, a četvero ih ima lakše simptome poput kašlja i povišene tjelesne temperature.

Od ponedjeljka prva faza popuštanja mjera

Stožer je danas raspravljao i o popuštanju protuepidemijskih mjera koje je jučer najavila Vlada Republike Hrvatske. Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja.

– Htjeli bismo naglasiti da su sve mjere fizičke udaljenosti, najviših higijenskih standarda i dezinfekcije još uvijek na snazi – istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. – Isto tako, poslodavci su još uvijek obavezni zaposlenicima osigurati uvjete rada u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, kao i adekvatnu zaštitnu opremu. I dalje su zabranjena javna događanja i velika okupljanja.

Ratimir Ljubić
Snimio Marko Posavec.

Od ponedjeljka je, podsjetio je Ljubić, dozvoljen rad svim trgovinama osim onima u trgovačkim centrima, kao i uslužnim djelatnostima osim onih koje zahtijevaju bliski kontakt poput frizera, pedikera i slično; oni se otvaraju tjedan dana kasnije. Dopušta se rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima, knjižarama, kao i treninzi sportašima I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se i provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne skupine polaznika. Stožer je sa svim tim upoznao i gradske i općinske stožere na telefonskoj sjednici.

Nadzor provedbi mjera i dalje će raditi ophodnje civilne zaštite, kao i do sada.

Dolazi još zaštitne opreme

Načelnik Stožera civilne zaštitne Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić na današnjoj je konferenciji za medije najavio dolazak dodatnih količina zaštitne opreme. Jučer je, naime, u Zagreb ponovno sletio Boeing 747 kineske kompanije SF Airlines te dovezao još jednu pošiljku.

– Danas i sutra stiže nam dosta zaštitne opreme, danas za medicinske ustanove, a sutra za domove za starije i nemoćne te pružatelje socijalne skrbi za starije i nemoćne, kao i socijalne centre, njih 40. Po prvi puta opremu dobivaju i udruge osoba s invaliditetom koje imaju osobne asistente, udruge multiple skleroze te udruge djeca s intelektualnim teškoćama “Mali princ” i “Latice”.

Ljubić je napomenuo da su sve količine već preraspoređene i dužnost je županijskog stožera da opremu pokupi u Zagrebu, nakon čega će ju korisnicima podijeliti pripadnici operativnih snaga civilne zaštite.

Mato Devčić
Snimio Marko Posavec.

Koprivnička Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” neprekidno, od početka epidemije, ima dovoljno zaštitne opreme, dodao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić:

– Osim ovih donacija koje su iznimno izdašne s obzirom na povećan broj pozitivnih pacijenata u našoj županiji posljednjih dana, mi kontinuirano nabavljamo tu opremu po prije dogovorenim tržišnim cijenama. Opreme ima dovoljno, prvenstveno radi zaštite naših zaposlenika koji rade s pacijentima te pomoćnog osoblja – kazao je Devčić te dodao da s današnjim danom svi zdravstveni djelatnici koji su bili kontakti ranije pozitivnih osoba izlaze iz samoizolacije pa je bolnički kadar u punom sastavu.

zatvori