Petak, 26. travnja 2024.

CRVENI KRIŽ DOSTAVLJA LIJEKOVE I NAMIRNICE Zaduženi smo isključivo za one kojima nema tko pomoći

Djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u tijeku pandemije koronavirusa organizirali su nabavu i dostavu lijekova, prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština starijim i nemoćnim osobama koje nemaju bliskog člana obitelji da brine o njihovim potrebama.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev objasnila je Dravi.info  kako to izgleda u praksi. Njihov dežurni telefon 642 193 svakodnevno je na raspolaganju i javljaju im se brojne osobe. Kada nazovu, od njih traže neke osnovne podatke.

– Dogovorili smo i sa Županijskom ljekarnom da sve lijekove koje naruče naši sugrađani, mi ih preuzimamo u ljekarni i sljedeći dan ih dostavljamo na kućnu adresu – rekla je ravnateljica.

Sočev je dodala i da svakodnevno obilaze i 50-ak korisnika pučke kuhinje koji imaju dostavu obroka pa i njima već duže vrijeme nabavljaju lijekove i sve što im je potrebno, a i sada su samo nastavili tu brigu o njima.

Ravnateljica je napomenula da su oni zaduženi isključivo za sve one kojima nema tko pomoći, one koji su sami i prepušteni sebi samima.

– I ovim putem molimo i apeliramo na sve one koji imaju nekog svojeg bližnjeg, koji imaju djecu, prijatelje, rodbinu, susjede ili kumove, nekog tko im je i inače to obavljao da i dalje nastavi. Malo je bilo problema sad kad su se pojavile propusnice pa su bili u dilemi, nisu znali hoće li netko moći do njih. No, naravno da će moći, zato se propusnice i izdaju – objašnjava.

Ravnateljica je istaknula da su u ovu aktivnost uključeni prvenstveno njihovi djelatnici, dok su im volonteri na raspolaganju u pojedinim općinama i to samo ako im zatreba njihova pomoć.

– Javljaju nam se budući i potencijalni volonteri. S obzirom na to da je poželjno ne se previše susretati te izbjegavati socijalne kontakte, zasad nismo imali potrebu angažirati nove volontere, ali smo ih sve zabilježili u slučaju da će biti potrebe da nam pomognu – napomenula je.

Kazala je kako je zasad njihova mreža educiranih volontera velika, uspijevaju sve sami pokriti, ali zahvaljuje svima koji se javljaju.

– Ako ste doma u svojem kvartu pomogli dvoje, troje susjeda već ste učinili dobro djelo i već ste nama pomogli. Sigurno svatko ima nekoga u susjedstvu kome je potrebna pomoć. Svima koji nas zovu kažemo da se samo pridržavaju propisanih mjera zaštite – zaključila je Sočev.

zatvori