Petak, 17. svibnja 2024.

Capak: Roštilj za Praznik rada? Može, ali do pet osoba i uz fizičku distancu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju kako građani mogu ići na prvomajski roštilj, ali da pritom i dalje trebaju paziti na mjere zaštite od koronavirusa i održavati fizičku distancu.

– Roštiljanje je dopušteno, ali treba poštivati fizičku distancu. Unutar obitelji se može normalno družiti, ali nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi jer još uvijek vrijedi odredba od pet osoba maksimalno – rekao je Capak za Dnevnik RTL televizije.

Od građana očekuje da se drže svih mjera koje je stožer propisao, a smatra da su dosad pokazali svijest i odgovornost zahvaljujući čemu se i postigao ovakav uspjeh.

– Dobra epidemiološka situacija, velike rezerve u zdravstvenom sustavu… To nam daje mogućnost da malo popustimo karantenske mjere od prije više od mjesec dana. To smo odlučili napraviti vrlo oprezno i u fazama – rekao je Capak.

Na pitanje kako to da nitko nije kriv za situaciju u u Domu za starije u Splitu, Capak je odgovorio da je koronavirus vrlo komplicirana bolest.

– Jako puno osoba uopće ne zna da su bolesne. Netko tko nema simptome normalno da ide na posao – rekao je Capak i dodao kako su brzo reagirali i uveli testiranje za one koji rade u smjenama u domovima. Slično se, rekao je, događalo u cijeloj Europi, pa i u Hrvatskoj.

– Najbitnije je da se brzo reagiralo i da se bolest stavila pod kontrolu – dodao je.

Capak je najavio da planiraju kod bolesnika zabilježiti težinu i visinu jer se pojavilo nekoliko studija o mogućnosti težeg oboljenja kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, te je kod njih češće potrebno liječenje na respiratoru. (HINA)

zatvori