Četvrtak, 25. travnja 2024.

Božinović: Produžujemo mjere ograničavanja do 4. svibnja

Nacionalni stožer civilne zaštite produžio je mjere ograničavanja za još dva tjedna, ali uz modifikacije poput mogućnosti kretanja unutar županija bez e-propusnica, izvijestio je voditelj stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Stožer je donio odluke kojima se produžuju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina i uslužnih djelatnosti. Odluke se primjenjuju do 4. svibnja – kazao je.

Uz to, Božinović je potvrdio da će od ponoći vrijediti ublažena mjera kojom za kretanje unutar pojedine županije neće biti potrebne e-propusnice.

– Što se tiče odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, tu smo otvorili mogućnost županijskim stožerima da predlože Nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati tako da se u okviru jedne županije ne moraju koristiti e-propusnice. Time smo omogućili veću mobilnost koja je jedan od tri najveća faktora rizika, ali ograničili smo na 21 županiju, što znači da će lokalni stožeri procjenjivati epidemiološku situaciju i predlagati, a mi ćemo donijeti s njima odluku. Naravno, ako se pojavi žarište ili neka posebna situacija, onda se mogu donijeti posebne mjere za tu općinu ili neki drugi prostor na području županije. Odluke stupaju na snagu večeras u ponoć, a onda nakon toga ide njihova realizacija.

Do 18. svibnja produžuje se odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila, dodao je Božinović. No, ne napušta se model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima, pojasnio je.

– Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere – dodao je.

zatvori