Nedjelja, 29. rujna 2024.

Božinović: Izvjesno je da će mjere biti produžene nakon nedjelje, ali idemo prema fazi u kojoj ćemo ih popuštati

Ministar je opisao proceduru po kojoj će se utvrditi koje će se mjere i kako popuštati

Hrvatska se oprezno kreće prema drugoj fazi borbe s epidemijom koronavirusa u kojoj će se s nekim mjerama oprezno popuštati, najavio je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Činjenica je da većina mjera koje smo donijeli ističe ove nedjelje, 19. travnja, i da ćemo sigurno neke mjere ili većinu njih morati produžiti. Međutim, izvjesno je da se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do određenih popuštanja – najavio je Božinović.

Pojasnio je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković zatražio od svih ministara da pripreme pregled aktivnosti, prije svega gospodarskih, za koje bi s ekonomske točke gledišta bilo nužno da se aktiviraju čim prije.

– Naravno, nakon toga će o svemu svoj sud dati epidemiološka struka, u smislu koje od tih aktivnosti i na koji način organizirati da se osigura poštivanje svih mjera, prije svega održavanja osobne higijene i fizičke udaljenosti, mjera koje su se pokazale apsolutno najvažnijima u borbi protiv širenja koronavirusa. Nakon toga će Vlada zauzeti svoj stav, a Stožer će te mjere operacionalizirati – objasnio je Božinović.

Još jednom je istaknuo da će se najveći dio propisanih mjera produžiti i nakon nedjelje, ali i da će se vrlo oprezno i promišljeno krenuti u popuštanje.

– Kao što vam je poznato, svako popuštanje nosi određeni rizik. Ovaj virus je, ako išta, pokazao da se vrlo brzo može širiti u nekontroliranim uvjetima. Nismo puno unaprijed izlazili s nekim konkretnim datumima, ali mislim da su i današnji podaci pokazali opravdanost našeg pristupa – kazao je.

Na to se nadovezao i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Današnji broj od 23 novooboljele osobe iznimno je malen zahvaljujući donesenim mjerama i građanima koji se tih mjera pridržavaju. No, pratimo i situaciju u okolnim zemljama i vidimo da su kod njih ti brojevi još uvijek vrlo veliki. Ne smijemo odustati, situacija se u svakom trenutku može pogoršati – rekao je Beroš te još jednom pozvao sve da budu odgovorni i promišljeni.

Slušaj uživo
zatvori