Petak, 26. travnja 2024.

Austrija najavila datume popuštanja mjera, otvaranja trgovina i djelatnosti, kada to možemo očekivati u Hrvatskoj?

Prema najavama austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, u toj će zemlji za tjedan dana, 14. travnja, s radom početi manji dućani i neke specijalizirane prodavaonice. Nakon toga od 1. svibnja trebale bi biti otvorene sve trgovine i trgovački centri te frizerski saloni, dok bi hoteli i restorani trebali ostati zatvoreni barem do polovice svibnja.

Ograničenje kretanja trajalo bi do kraja travnja, a škole bi ostale zatvorene negdje do polovice svibnja.

Kada možemo očekivati popuštanje mjera u Hrvatskoj? Na to se u odgovoru na novinarsko pitanje na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Od prvog dana komuniciramo da su sve mjere donesene u svrhu zaštite zdravlja ljudi, u svrhu sprečavanja odnosno smanjenja brzine širenja koronavirusa i u skladu s preporukama epidemiološke struke. Više smo puta kazali da ćemo ovisno o epidemiološkoj situaciji popuštati određene mjere. Kao što smo već i danas rekli, u pripremi je otvaranje mogućnosti da se pod određenim uvjetima koje određuje epidemiološka struka otvore i otvoreni, ali ograđeni dijelovi tržnica kad je u pitanju plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda i to smo već više puta najavljivali. Međutim, čekamo optimalan epidemiološki trenutak i mislim da mu se približavamo – kazao je Božinović.

Dodao je da sigurno svi u Hrvatskoj, Europi i svijetu promišljaju ne samo kako se organizirati da bi se usporilo širenje virusa nego i kako se ekonomski otvarati i popuštati mjere.

– Međutim, najvažnije je, i preduvjet svakog otvaranja ili popuštanja mjera, da održavamo epidemiološku situaciju koliko-toliko linearnom, dakle da ne dođe do ekspanzije, da se ne bi nešto pogrešno u svemu tome razumjelo i govorilo. Onda se više ne govori o popuštanju nego pooštravanju mjera – upozorio je Božinović.

– Imamo cijeli niz djelatnosti koje su na neki način u pripremi za otvaranje, ali bilo bi, barem se nama tako čini, možda prerano govoriti o tome što ćemo napraviti za 5, 10, 15 dana. No budite sigurni da što god budemo mogli napraviti, s obzirom na ukupnu situaciju, da ćemo napraviti. Predani smo onom balansu od početka, a to je zaštita života i zdravlja ljudi i to da život mora ići dalje – zaključio je ministar unutarnjih poslova.

zatvori