Petak, 3. svibnja 2024.

Županijski stožer civilne zaštite: u županiji nema osoba sa simptomima koronavirusa, apeliramo na poštivanje uputa o samoizolaciji

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao je koordinacijski sastanak zbog aktualnog stanja oko koronavirusa.

Koordinaciju je vodio načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je prisutne izvijestio o aktualnostima  i preporukama Zavoda za javno zdravstvo i  Nacionalnog Stožera civilne zaštite napomenuvši kako županijski Stožer provodi  sve mjere i aktivnosti u skladu s uputama. Članovi Stožera raspravljali su o uspostavi karantene za vozače teretnih vozila te dogovorili način funkcioniranja i organizaciju rada same karantene. Organizirat će se i parkirališni prostori za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

Zdravstveno stanje na području Koprivničko-križevačke županije je stabilno, trenutno nema osoba sa simptomima koronavirusa niti lokalne transmisije virusa, izvijestila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevače županije Draženka Vadla, uputivši apel stanovništvu da se svi pridržavaju propisanih protokola i preporuka, a posebice one osobe kojima je izdano rješenje o samoizolaciji.

S obzirom na situaciju, pojasnila je Vadla, došlo je i do promjene u protokolu pa će od sada umjesto rješenja sanitarnog inspektora osobe na graničnom prijelazu koje dolaze iz ugroženih područja dobivati uputu o obavezi direktnog javljanja liječniku opće medicine nakon čega će se raditi procjena epidemiologa.

Osobe koje dolaze iz ugroženih područja dužne su poštivati uputu o samoizolaciji kako bi se zaštitilo osobno, ali i zdravlje svih građana naše Županije. Načelnik  PU koprivničko – križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako je Policijska uprava ponovo zaprimila informacije o osobama koje su zatečene u kršenju Rješenja Državnog inspektorata o samoizolaciji u mjestima prebivališta vezano za sprječavanje širenja koronavirusa te je pozvao sve građane da odgovorno shvate mjere kojima se nastoji prevenirati širenje epidemije koronavirusom.

Stožer još jednom upućuje apel svim građanima da budu mirni te da ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da ih prijave na broj Županijskog centra 112 kako bi se adekvatno reagiralo i djelovalo na vrijeme.

Dodajmo kako jučerašnjom odlukom ministra zdravstva o sigurnosnoj mjeri izolacije sve osobe koje dolaze iz područja s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusne bolesti COVID-19 su dužne biti pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj kranteni/samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja. Odluku u cijelosti donosimo u nastavku:

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna i 1-2 dana prije početka bolesti. Svrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti imate minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji.

Molimo da najkraćim putem nastavite put izravno prema kući i da se prvi radni dan javite izabranom liječniku, radi informiranja izabranog liječnika o svom statusu u kućnoj izolaciji i reguliranja bolovanja ako je potrebno.

Tijekom samoizolacije nemojte napuštati dom.

Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus. Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

Ne primajte goste tijekom samoizolacije, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština. Ako imate ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima svedite kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavajte tjelesni kontakt i održavajte razmak od 2 metra s osobama s kojima morate kontaktirati.

Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti možete pročitati na mrežnim stranicama HZJZ-a https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ te dobiti od izbranog liječnika i teritorijalno nadležnog epidemiologa.

Zemlje, s lokalnom transmisijom koronavirusne bolest prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na koje se odnosi mjera kućne karantene/samoizolacije, pri ulasku u Hrvatsku, navedene su u tablici niže.

China Kina
Republic of Korea Republika južna Koreja
Japan Japan
Singapore Singapur
Australia Australija
Malaysia Malezija
Philippines Filipini
Viet Nam Vijetnam
Cambodia Kambođa
New Zealand Novi Zeland
Italy Italija
Spain Španjolska
France Francuska
Germany Njemačka
Switzerland Švicarska
Denmark Danska
Sweden Švedska
Netherlands Nizozemska
The United Kingdom Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
Austria Austrija
Belgium Belgija
Norway Norveška
Czechia Češka
Finland Finska
Greece Grčka
Israel Izrael
Ireland Irska
San Marino San Marino
Iceland Island
Slovenia Slovenija
Poland Poljska
Romania Rumunjska
Portugal Portugal
Slovakia Slovačka
Hungary Mađarska
Belarus Bjelorusija
Bulgaria Bugarska
North Macedonia Sjeverna Makedonija
Bosnia and Herzegovina Bosna i Hercegovina
Thailand Tajland
India Indija
Indonesia Indonezija
Maldives Maldivi
Iran (Islamic Republic of) Iran
Bahrain Bahrein
United Arab Emirates Ujedinjeni Arapski Emirati
Iraq Irak
Egypt Egipat
Lebanon Libanon
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bandgladeš
United States of America Sjedinjene Američke Države
Canada Kanada
Brazil Brazil
Chile Čile
Costa Rica Kostarika
Algeria Alžir
Cameroon Kamerun
Peru Peru
Ecuador Ekvador
Andorra Andora
Albania Albanija
Cyprus Cipar
Montenegro Crna Gora
Liechtenstein Lihtenštajn
Luxembourg Luksemburg
Malta Malta
Monaco Monako
Serbia Srbija
Turkey Turska
Ukraine Ukrajina

Izvor: kckzz.hr

zatvori