Četvrtak, 18. travnja 2024.

Županijski Stožer civilne zaštite: Nema novooboljelih od koronovirusa, pridržavajte se svih općih mjera i uputa, a posebno one osobe koje izlaze iz samoizolacije

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju na kojoj su razmijenjene aktualne informacije o zdravstvenom stanju te provedbi mjera i odluka za suzbijanje epidemije koronavirusa na području županije.

Načelnik stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je stanje nepromijenjeno te trenutno nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Osvrnuo se i na provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj kazavši kako se stanje na području naše županije stabiliziralo:

– Apelirali smo na poslodavce i lokalne stožere civilne zaštite da se strogo pridržavaju uputa o provedbi odluke o zabrani napuštanja prebivališta te da racionalno izdaju propusnice. Ponavljam, smisao ove mjere je da se što više ograniči kretanje i spriječi širenje zaraze. Ostanite u svojim domovima te se pridržavajte svih uputa i ne tražite propusnice, osim ako one uistinu nisu nužne – istaknuo je načelnik Ljubić.

Što se kontrole propusnica tiče, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako su policijski službenici izvršili kontrolu 827 propusnica te kako su 52 osobe vraćene u mjesto svojeg boravišta.

Foto: kckzz.hr

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla napomenula je kako je epidemiološka situacija na području županije i dalje dobra te da je hospitalizirana osoba s koronavirusom dobrog zdravstvenog stanja. Dodala je kako je pod zdravstvenim nadzorom 41 osoba koje su imale kontakte s oboljelim osobama, no one nisu razvile nikakve simptome i zdrave su, a neke od njih izlaze iz samoizolacije.

– Tri osobe trenutno izlaze iz samoizolacije jer je proteklo propisanih 14 dana od izrečene mjere. One nisu razvile nikakve simptome ili smetnje, dakle zdrave su i za svoje zdravstveno stanje ne moraju dobiti nikakvu potvrdu liječnika. Propusnicu za kretanje, ali samo ukoliko za nju imaju isključivo opravdanu potrebu, dobit će od poslodavca ili nadležnih stožera civilne zaštite. Napominjem da su po izlasku iz samoizolacije, kao i svi ostali naši sugrađani i dalje dužne pridržavati se svih uputa i općih mjera zaštite, higijenskog standarda, pranja ruku i dezinfekcije površina, izbjegavanja bliskog kontakta i bilo kakvog okupljanja. O poštivanju mjera ovisi koliko dugo ćemo imati ovakvo stanje u našoj županiji te još jednom apeliram na stanovnike da ih se svi strogo pridržavaju i ostanu u svojim domovima – naglasila je ravnateljica Vadla.

Foto: kckzz.hr

Situacija u ostalim zdravstvenim ustanovama također je redovna i u skladu s uspostavljenim protokolima uz provođenje svih propisanih mjera i uputa. Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić ponovio je kako je naš zdravstveni sustav spreman i dobro opremljen te kako se u bolnici provodi maksimalna kontrola i funkcionalna organizacija kako bi sve funkcioniralo na najvišoj razini.

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž izvijestila je o aktivnostima koje gradski stožer poduzima glede propusnica naglasivši kako je tijekom jučerašnjeg dana bilo preko 450 zahtjeva od kojih je velika većina bila neopravdanih. Apelirala je na građane da se javljaju s racionalnim i opravdanim zahtjevima te pozvala sve da se pridržavaju svih mjera i uputa.

Na kraju koordinacije članovi Stožera su pozvali stanovnike na strpljivost i poštivanje svih mjera i odluka kako bi svojim odgovornim ponašanjem zaštitili sebe i ostale članove zajednice.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori