Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

VIDEO Grad Koprivnica predstavio prvi set mjera za sve one pogođene aktualnom situacijom

Grad Koprivnica na današnjoj je konferenciji za medije predstavio prvi set mjera za sve one koji će biti pogođeni aktualnom situacijom prouzročenom pandemijom koronavirusa.

Prvi set mjera vezan je uz obrte dadilja te privatne i javne vrtiće:

– Sve ono što Grad do sada subvencionira i sufinancira ide dalje svojim tijekom, njihovo normalno funkcioniranje neće biti ugroženo. Naša mjera koja je okrenuta prema građanstvu je da će se svim onim roditeljima čija djeca u ovom periodu ne idu u vrtić umanjiti računi za sve te dane u koje djeca nisu bila u vrtiću. Isto tako, svim onim roditeljima koji su ušli u ovaj program mjera Vlade te su u gospodarskim djelatnostima koje trenutno ne mogu obavljati svoj posao, dakle prelaze na sustav minimalca, cijena vrtića će ići apsolutno na teret Grada Koprivnice. Dakle, za njih vrtić postaje besplatan – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

Isti princip primijenit će se i na školski sustav.

– Isto tako, svi računi se kreću umanjivati i neće se naplaćivati. Naravno, ako neko dijete ide u školu, a roditelji su zahvaćeni gospodarskom djelatnosti koja ne smije obavljati svoj posao, taj trošak prelazi na teret Grada.

Gradonačelnik Mišel Jakšić najavio je i ekonomske mjere za gospodarstvenike.

– U pripremi smo rebalansa, imamo prve obrise i moram naglasiti da smo već sada napravili neke preraspodjele. Zaustavljamo sve one projekte i investicije koje imaju naše ustanove i institucije. Nema nikakvih novih nabavki i zapošljavanja. Sve to da bismo mogli stvoriti jedan okvir da doista možemo pomoći gospodarstvu i onim ljudima koji su najviše pogođeni ovom krizom. Svakako bih želio naglasiti da sve one velike gradske investicije za sada idu dalje svojim tijekom. Preraspodjelom u proračunu stvorili smo fond koji je već sada težak 1,5 milijuna kuna koji će biti direktna potpora onima koji su se našli pogođeni ovom zdravstvenom krizom. Za sve pogođene obrte, zanimanja i djelatnosti nema naplate komunalne naknade i nema naplate korištenja javnih površina.

Snimio Marko Posavec.
Izdaju se kazne za okupljanja na dječjim igralištima

Policijski službenici aktivno sudjeluju u provođenju mjera prevencije širenja koronavirusa, izvijestio je Mišel Kiš, načelnik Policijske postaje Koprivnica. Upozorio je na problem kršenja mjera samoizolacije, ali i okupljanje djece na igralištima.

– Primijetili smo veći broj dojava građana o sumnji da neke osobe krše mjere o samoizolaciji. Sve takve dojave ćemo provjeriti. Dosad smo evidentirali samo dva ozbiljna kršenja o kojima smo izvijestili sanitarnog inspektora koji će podnijeti odgovarajuće prijave. Svi moraju znati da kršenje iziskuje kazne. Ipak, zadovoljan sam što je takvih kršenja malo – rekao je Kiš.

Snimio Marko Posavec.

Dodao je da su primijetili da je potrebno otprilike dan-dva da mjere koje su naložene uđu u svijest građana i da ih počnu primjenjivati pa se prema tome i kršenja obično događaju na dan kada su mjere donesene ili dan poslije.

– Primijetili smo da se djeca i dalje okupljaju na igralištima tako da ponovno pozivamo roditelje i razrednike da kroz svoje grupe obavijeste djecu da takva okupljanja nisu dozvoljena ni preporučljiva i da se toga u narednom vremenu klone. I za takvo ponašanje je propisana novčana kazna – objasnio je Kiš.

Napomenuo je da se mjere iz dana u dan mijenjaju i pozvao sve da ih se pridržavaju.

 

Grad Koprivnica o koronavirusu i mjerama pomoći gospodarstvu

Objavljuje Drava.info u Petak, 20. ožujka 2020.

 

Slušaj uživo
zatvori