Petak, 26. travnja 2024.

USUSRET ZLATNOM VOLU Ivan Funtek: Za volonterstvo je najvažnija dobra volja, ali potrebni su i kvalitetni programi u koje se volonteri žele uključiti

Volonterski centar Koprivnica i ove će godine dodijeliti nagradu ‘Zlatni vol’ najzaslužnijim volonterima koji su prošle godine uz puno dobre volje nesebično ulagali svoje slobodno vrijeme i tako pomogli zajednici, udrugama ili pojedincima.

Ivan Funtek, predsjednik Udruge Kopriva u čijem je okrilju i program Volonterskog centra Koprivnica otkriva nam da prijava za ovu nagradu koja se dodjeljuje već petnaest godina ne nedostaje.

– Svake godine ima prijava za sve četiri kategorije u kojima se dodjeljuje nagrada. Ne mogu reći da imamo 20-ak prijava za pojedinu kategoriju, ali ima ih dovoljno da možemo odlučiti. Prijave koje stignu su zaista dobre jer su prijavljeni volonteri ostvarili odlična, zanimljiva i kvalitetna postignuća – istaknuo je Funtek.

To svakako znači da je volonterstvo na koprivničkom području relativno razvijeno, ističe Funtek, ali dodaje i da uvijek može bolje.

– U Koprivnici se radi puno programa na volonterskoj bazi, a i većina udruga djeluje uz angažman i pomoć volontera pa tako možemo reći da njih ne nedostaje. Naravno, smatramo da bi ih moglo biti i više, rekao je.

Sam cilj programa Volonterskog centra Koprivnica je da se poveća broj volontera kroz različite edukacije i aktivnosti te samu popularizaciju ovakvog oblika društveno korisnog djelovanja.

– Do sredine prošle godine Volonterski centar je imao baš i svoj volonterski ured i njegovu voditeljicu. Sada smo svoje djelovanje usmjerili na popularizaciju volontiranja preko društvenih mreža i naše web stranice, a naše fizičke aktivnosti se svode na volontersko nagrađivanje te još nekoliko akcija koje planiramo provesti tijekom ove godine.

Naravno, kako bi se i oni neodlučni uključili u volontiranje prvenstveno je najvažnija dobra volja, ističe Funtek.

– Dobra volja je svakako najvažnija uz ulaganje vlastitog slobodnog vremena i pomaganje. Također je potrebno da i organizator volontiranja napravi neki program, aktivnost ili projekt koji je usmjeren za opće dobro našeg društva pa volonteri to onda prepoznaju i žele sudjelovati. Volonterski centar također može pomoći da organizatori tih programa i aktivnosti pronađu adekvatne volontere – zaključio je Funtek.

Podsjetimo,tradicionalna manifestacija odavanja priznanja i nagrađivanja najboljih koprivničkih volontera u protekloj godini – ‘Zlatni vol’ održat će se 7. ožujka u dvorani Doma mladih.

zatvori