Utorak, 7. svibnja 2024.

Udruga Osmijeh slavi četvrti rođendan, zahvaljujući Valentini i Petri djeca s teškoćama mogu jahati i usto napredovati

Udruga za terapijsko jahanje Osmijeh obilježava četvrtu obljetnicu djelovanja. Jedna od rijetkih specijaliziranih udruga u Hrvatskoj nastala je kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u bavljenju terapijskim jahanjem u svrhu rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Udrugu su u ožujku 2016. godine pokrenule Valentina Kavur i Petra Čolig Šarić na inicijativu koprivničke Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice. Prvi projekt s kojim je sve i započelo nazvan je “Terapijskim jahanjem do osmijeha djece”, a njime su provedene terapije na konju za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Izvor: Udruga Osmijeh (Facebook).

– Kupnja naše prve kobile Camille zasigurno je događaj koji će nam zauvijek ostati u sjećanju. S njom smo mogle krenuti u sam program terapijskog jahanja. Istaknula bih i izradu rampe za pojahivanje, bile smo oduševljene kad smo to uspjele ostvariti – prisjeća se Petra i dodaje kako je udruga u posljednje tri godine provela više od 1300 terapija za 34 korisnika.

Da Udruga Osmijeh dođe do tako velike brojke, bila je potrebna pomoć i lokalne zajednice. Naime, upravo je humanitarnom akcijom ‘Veliko srce za veliki osmijeh’ koja je održana 2018. godine kupljena kobila Dorina, tada druga po redu.

– U četiri godine koliko Udruga Osmijeh postoji, najistaknutija akcija bila je ona pretprošle godine kada smo na noge podigli cijelu lokalnu zajednicu. To je bila kruna našeg truda i rada.

Izvor: Udruga Osmijeh (Facebook).

Glavni cilj projekta terapijskog jahanja je podizanje općeg zdravstvenog stanja i kvalitete života djece s teškoćama u razvoju. Terapije se provode u Peterancu na prostoru Ergele Galop, a Udruga trenutno broji tri kobile koje rade s djecom. Jedna je stigla nedavno, početkom ožujka.

– Kupili smo još jednu kobilu za provedbu aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom. Riječ je o arapskoj kobilici Muza Bint Kadina. Igrom slučaja nam se otvorila prilika za kupnju kobile, ušli smo u rizik i proveli kupnju zato što smo prošle godine evaluacijom programa došli do zaključka da nam treba još jedan konj jer nam je naša prva kobilica terapeutkinja Camilla dosta stara i zbog veterinarskih zahvata jedno je vrijeme morala biti na poštedi od rada.

Liste čekanja koje su prije bile pune sada su prazne, štoviše u program terapijskog jahanja sada se mogu upisati i novi korisnici. Ipak, Udruga Osmijeh je, kao i brojne druge udruge, zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom morala privremeno obustaviti sve aktivnosti. No, čim se sve vrati u normalu nastavit će se i program terapijskog jahanja uz pomoć kojeg djeca s teškoćama razvijaju nove vještine, postižu veliki osjećaj samopouzdanja te podižu cjelokupno psihofizičko stanje.

zatvori