Petak, 26. travnja 2024.

Ublažene mjere prelaska granice s Mađarskom za neke stanovnike pograničnog područja

Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice za određenu skupinu državljana obaju zemalja, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ublažene mjere odnose se na stanovnike koji imaju prebivalište u pograničnom području unutar 30 kilometara od državne granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem na tom području. Njima se omogućava prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba, no uz obveznu samoizolaciju u vlastitom domu po povratku. Tako su izuzeti od uobičajeno propisane samoizolacije u trajanju od 14 dana.

“Ublažavanje uvedenih zdravstvenih mjera odnosi se samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja onih radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova”, napominju iz MUP-a.

Svi ostali koji žive u pograničnom području, ali ne mogu dokazati stvarnu potrebu prelaženja granice, nisu obuhvaćeni ovim ublaženim mjerama.

Stanovnici koji prelaze granicu moraju imati propusnice koje im izdaje poslodavac ili nadležni stožer civilne zaštite.

Ublažene mjere u primjeni su od jutros na svim cestovnim graničnim prijelazima s Mađarskom.

zatvori