Utorak, 23. travnja 2024.

Svjetski tjedan glaukoma obilježava se u koprivničkoj bolnici: Cijeli tjedan možete obaviti besplatan pregled očiju

Glaukom je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu

Opća bolnica ‘Dr. Tomislav Bardek’ i ove se godine pridružila obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma. S ciljem smanjenja broja oboljelih od ove bolesti vidnog živca, cijeli ovaj tjedan svi zainteresirani mogu besplatno izmjeriti očni tlak u koprivničkoj bolnici.

Glaukom je bolest koja bez upozorenja i simptoma postepeno oštećuje vid, a bez liječenja može voditi i do sljepoće, rekla nam je dr. Ivana Merc, voditeljica Odjela za oftalmologiju u koprivničkoj bolnici.

– Glaukom je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Pretpostavlja se da 4,5 milijuna ljudi oslijepi zbog posljedica glaukoma. Zastrašujuća predviđanja govore da će taj broj do kraja 2040. godine narasti do 11 milijuna – govori dr. Merc.

Upravo zbog toga što glaukom u početku nema simptoma često se naziva “tihim ubojicom” vida. Ipak, postoje određeni čimbenici rizika za njegov nastanak, nastavlja dr. Merc:

– Glavni čimbenik rizika za nastanak glaukoma je povišeni očni tlak, a drugi je dob. Glaukom se najčešće pojavljuje nakon 40. godine života i njegova pojavnost raste s godinama. To znači da sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala trebaju kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca. Posebno oprezni moraju biti i visoko kratkovidni ljudi, a svakako treba spomenuti i nasljeđe. Ukoliko uži član obitelji boluje od glaukoma, ostali članovi obitelji imaju čak 10 puta veći rizik za razvoj bolesti.

Zato je važno obaviti jednostavan i bezbolan pregled kod oftalmologa koji pouzdano može otkriti simptome bolesti te uputiti bolesnika na daljnju obradu.

– I ove smo se godine odlučili za Tjedan otvorenih vrata. Pozivamo sve naše građane, stanovnike naše županije da slobodno dođu na besplatno mjerenje očnog tlaka u našoj očnoj ambulanti. Za pregled nije potrebna uputnica – napominje dr. Merc.

Očna ambulanta djeluje u sklopu koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”, a vrijeme u kojemu možete obaviti besplatan pregled je od 8 do 14 sati.

zatvori