Petak, 26. travnja 2024.

VIDEO Stožer civilne zaštite: U našoj županiji i dalje nema potvrđenih slučajeva zaraze, testiraju se djelatnici bolnice koji su bili u inozemstvu

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obratio se danas medijima kako bi iznio najnovije podatke, preporuke i preventivne mjere vezane uz epidemiju bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

– Ovog trenutka nema ni jedne osobe u našoj županiji zaražene koronavirusom. Naše stanovništvo i dalje se može osjećati sigurno i spokojno. Provedene su sve preventivne mjere, sve naše ustanove rade u svojim režimima, dobro su opremljene i pripremljene – istaknuo je načelnik Stožera Ratimir Ljubić i dodao da su sve službe spremne ako se pojave pacijenti s koronavirusom.

O zatvaranju ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti čeka se odluka nacionalnog Stožera. Županijski stožer nema te ovlasti, podsjetio je Ljubić. Aktivirani su i svi gradski i općinski stožeri civilne zaštite.

– U Domu zdravlja radi izdvojena ambulanta za pacijente sa sumnjom na koronavirus. Tijekom jučerašnjeg dana imali su nekoliko telefonskih poziva i nekoliko posjeta. Svi su pravilno trijažirani i pravilno upućeni dalje – dodao je Ljubić.

Od prekjučer je u funkciji i karantena za vozače motornih vozila, u hotelu “Bijela kuća” kod kolodvora, kako se promet roba ne bi prekinuo i kako vozači ne bi bili u kontaktu sa stanovništvom. Do sada ih je u koprivničkoj karanteni bilo sedam. Stožer će tijekom dana razmotriti dva zahtjeva privatnih tvrtki koje se bave prijevozom koje imaju mogućnosti uspostaviti karantene unutar svojih tvrtki.

– Imali smo nekoliko sumnjivih slučajeva, tri osobe koje smo testirali bile su negativne – radilo se o gripi, što je bilo za očekivati. Još imamo četiri osobe za koje čekamo rezultate testiranja – kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla. Još jednom je istaknula važnost pridržavanja svih higijenskih i drugih preventivnih mjera.

Koprivnička bolnica potpuno je spremna i ljudski i materijalno. Zbrinjavanje pacijenata s akutnim infarktom više se ne radi u KB Dubrava nego u Krapinskim Toplicama, a pacijenti koji zahtijevaju akutni neurokirurški tretman umjesto u Dubravu prosljeđuju se u Varaždin, napomenuo je ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić.

– Imamo nekoliko slučajeva uzetih obrisaka i poslanih danas ujutro u Zagreb, danas do kraja dana ili sutra ujutro očekujemo njihove nalaze. No u ovom trenutku nemamo pozitivnih pacijenata.

Nekoliko je djelatnika koprivničke bolnice u proteklom razdoblju bilo na skijanju u Austriji.

– Nije bilo prisilnog testiranja. Kolege koji su bili na skijanju u područjima u kojima danas postoji transmisija virusa u populaciji bili su tamo kad ta područja nisu bila suspektna. Uzeli smo im briseve, vjerujem da će ti nalazi biti negativni – dodao je Devčić.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac istaknuo je da je policija u protekla 24 sata primila osam dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, od kojih je jedna potvrđena, dakle osoba je zatečena u kršenju.

– Do sada smo ukupno imali 43 dojave od kojih je 10 potvrđeno. Svima njima sanitarni inspektor izdao je prekršajni nalog, znate da je prva takva kazna 8000 kuna – rekao je Štimac.

 

Županijski Stožer civilne zaštite o situaciji i novim mjerama

Posted by Drava.info on Wednesday, March 18, 2020

 

zatvori