Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Stožer civilne zaštite: Dvije osobe bile su pod sumnjom na koronavirus, držite se propisanih mjera i preporuka

Dvije su osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji bile pod sumnjom na zarazu koronavirusom, no kod obje su nalazi bili negativni, rečeno je danas na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite nakon jutros održane redovne koordinacije.

U našoj županiji nema mjesta panici i žitelji naše županije mogu se osjećati sigurnima. U našoj županiji nema nijedne osobe zaražene koronavirusom – istaknuo je na početku načelnik Stožera, zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ljubić je podsjetio na to da su sportski savezi otkazali natjecanja, a Hrvatska vatrogasna zajednica odgodila sva okupljanja. Preporuka je Stožera da se sva javna okupljanja, bez obzira na broj sudionika, odgode.

– Zasad u Koprivničko-križevačkoj županiji nema potencijalnog izvora zaraze, ali nikad se ne zna, netko može doći iz drugih gradova ili županija… Što se tiče okupljanja koja se ne mogu odgoditi, pozivamo osobe koje imaju respiratorne simptome ili simptome prehlade i gripe da ostanu kod kuće i da ne dolaze na takva okupljanja – istaknuo je Ljubić.

Pojava lažnih vijesti i provokacija

Sve veći problem bolničkim i epidemiološkim službama stvaraju lažne vijesti i dezinformacije, naglasio je Ljubić, pri čemu najviše stradaju bolničke službe. – Evo, doktorica Vadla ima 150 poziva dnevno. Ako je među njima pet ili šest provokacija ili lažnih vijesti, možda netko tko zaista treba pomoć ne može doći na red – upozorio je Ljubić.

Zamjenica načelnika Stožera Melita Ivančić zahvalila je medijima na suradnji i korektnom prenošenju obavijesti, što, kako je rekla, nije tako u svim županijama. Podsjetila je na to da su izvori informacija vezanih uz koronavirus isključivo službene stranice institucija: Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarsva unutarnjih poslova te Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Prije nego što je jučer nacionalni Stožer donio zabranu okupljanja više od 100 osoba, ta je informacija već bila u medijima. Odluka je, međutim, donijeta tek u popodnevnim satima – upozorila je.

Snimila Silvija Škoda.
Hrvatska trenutno 31, Koprivničko-križevačka županija 0

Prema najnovijim podacima u trenutku objave ovog teksta, u Hrvatskoj je 31 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom. U našoj županiji nema osoba sumnjivih na koronavirus ni potvrđenih slučajeva, istaknula je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla:

– Do danas u jutarnjim satima imali smo 102 osobe koje su bile pod zdravstvenim nadzorom, a od toga je 32 već završilo nadzor. Oni su svi zdravi i u samoizolaciji što je predviđeno protokolom, 14 dana im je ograničeno kretanje i dužni su javiti se epidemiologu ako im se jave simptomi.

Do sada su dvije osobe imale određene smetnje u tom smislu, smještene su prema protokolu u izolaciju u bolnici i njihovi su nalazi bili negativni, dodala je dr. Vadla.

Proširen popis zemalja iz kojih se putnici smještaju u karantenu

Pod posebnim nadzorom su osobe koje dolaze iz sljedećih zemalja: Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrain, Iran, Italija, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i Bela krajina u jugoistočnoj Sloveniji.

– Svi ljudi koji dolaze iz tih zemalja bit će 14 dana u karanteni i preporuka je da se vrate u svoju zemlju ili da uopće ne kreću na put – kazala je dr. Vadla. – Isto tako, preporuka je za sve naše sugrađane da ne odlaze u te zemlje jer će po povratku također biti u karanteni. Svi koji ulaze odmah na granici dobivaju rješenje da se jave epidemiologu, bez obzira na to imaju li smetnje ili ne. Za slučaj da netko prođe granicu, a nije dobio rješenje, odmah se mora javiti epidemiolozima.

Svima drugima dr. Vadla je poručila:

– Ako imate zdravstvene probleme, a niste bili u ugroženim područjima, nemojte odmah posumnjati na koronavirus jer je i dalje sezona prehlade i gripe. Javite se svom liječniku.

Nije bio koronavirus nego gripa

Jučer je u koprivničku bolnicu zaprimljen pacijent koji je upućen u sklopu suradnje epidemiologa i liječnika obiteljske medicine, rekao je ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” dr. Mato Devčić. – Njegovi simptomi nisu upućivali na infekciju koronavirusom, što su kasnije potvrdili i testovi i pacijent se liječi od gripe tipa A.

– Koprivnička bolnica intenzivno poduzima sve mjere što se tiče osiguravanja prostornih i ljudskih kapaciteta te zaštitne opreme za zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na koronavirus. Posjete su zabranjene već tri tjedna, Infektološki odjel ima sedam spremnih kreveta s potpunom izolacijom, u mogućnosti smo taj tip izolacije za pacijente s lakšim simptomima proširiti na 25 kreveta, i više po potrebi. Imamo i kapacitete za intenzivno liječenje pacijenata pozitivnih na koronavirus. Što se tiče stanovnika Koprivničko-križevačke županije, budite mirni, imamo sve infrastrukturne uvjete, educirane ljudske potencijale – 200 zdravstvenih radnika u koprivničkoj bolnici educirano je za rad s koronavirusom, uključujući i sve pacijente koji spadaju u biorizičnu skupinu 3 i 4, dakle s najvećim stupnjem infekcioznosti. Ključna je u ovom času Epidemiološka služba koja iznimno dobro obavlja svoj posao, kako na državnoj tako i na regionalnoj i lokalnoj razini. Pratimo situaciju i spremni smo za sve moguće scenarije – poručio je Devčić.

Došli na granicu pa odustali

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac istaknuo je da je dobra vijest kako se broj putnika na graničnim prijelazima u našoj županiji svakodnevno smanjuje.

– U proteklih nekoliko dana imali smo nekoliko slučajeva dolazaka na naše granične prijelaze, konkretno u međunarodnom vlaku Budimpešta – Zagreb. Radi se o državljanima Njemačke i Japana. Nakon što smo ih upoznali s tim da su obavezni provesti 14 dana u karanteni i to platiti vlastitim sredstvima, svi su odustali od ulaska u Republiku Hrvatsku.

Policija prati sva javna i druga okupljanja te svima daje preporuku da se ona odgode ili otkažu, kazao je Štimac.

Pojačane mjere u Županiji

Dodatne mjere uvedene su i za sve službenike i namještenike u Županijskoj upravi, njih 125, istaknula je zamjenica načelnika Stožera i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić. Svugdje su istaknuti info plakati, na punktovima uvedena dezinfekcijska sredstva, svim djelatnicima preporučeno je redovno provjetravanje svih prostorija, više puta dnevno čišćenje svih dodirnih točaka.

Zasad nema zatvaranja škola

>>NOVO Premijer Plenković najavio zatvaranje škola, vrtića i fakulteta od ponedjeljka na dva tjedna

– Naše škole su pripremljene na prekid nastave, ali smatramo da ovog trenutka nema potrebe za tim – napomenuo je načelnik Stožera Ratimir Ljubić, a na njega se nadovezao i župan Darko Koren:

– Istarska županija najbliža je Italiji i najrizičnije je područje. Drugo, nema oboljelih kod nas. Spremni smo na razne solucije, no ovog trenutka zasad za tim nema potrebe. Osim toga, dokazano je da je ta skupina stanovništva u najmanjem riziku od koronavirusa – kazao je župan Koren te zahvalio cijelom stožeru na odgovornom pristupu problemu.

zatvori