Petak, 26. travnja 2024.

STANJE SIGURNOSTI: U veljači više prometnih prekršaja, zabilježeni i protuzakoniti prelasci granice

Iako je veljača najkraći mjesec u godini, broj prometnih prekršaja nije zahvaljujući tome bio smanjen. Naprotiv: bio je čak i veći nego u siječnju.

U nadzoru cestovnog prometa na podravsko-prigorskim prometnicama u veljači je tako utvrđeno čak 1817 prometnih prekršaja, za razliku od siječanjskih 1805, rekla je glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije:

– Iz prometa je isključeno 176 vozača i 19 vozila, a oduzete su 92 vozačke dozvole. U prostorijama policije do otrježnjenja je zadržano 14 vozača, 23 je uhićeno i 17 je dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima – rekla je Žagar.

U veljači su zabilježene 49 prometne nesreće, na sreću nijedna s najtežim posljedicama.

– U odnosu na isti mjesec prošle godine bilježimo blago povećanje od 4,3%. Što se tiče prva dva mjeseca ove godine bilježimo 104 prometne nesreće i to je smanjenje u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine za 3,7%. U svakom slučaju je pozitivno da bilježimo smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 16,7%. Smanjen je i broj teže ozlijeđenih osoba, za 44,4% – dodala je Žagar.

Pod utjecajem alkohola bilo je 13 sudionika prometnih nesreća, a do nesreća je najčešće dolazilo zbog nepropisnog kretanja te nepoštivanja prednosti prolaska.

U veljači je zabilježeno 86 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, što je u odnosu na isto razdoblje lani smanjenje za 20,3 posto, rekla je Žagar i dodala da u veljači nije bilo težih kaznenih djela koja bi uznemirila javnost.

U veljači su evidentirana i 22 prekršaja narušavanja javnog reda i mira te još 74 prekršaja iz ostalih domena.

Zabilježeno je ukupno šest požara u kojima nije bilo ozlijeđenih, a materijalna šteta iznosi oko 60 tisuća kuna.

Tijekom veljače bilo je i 16 nezakonitih prelazaka državne granice. Riječ je o ilegalnim migrantima koji su zatečeni na području Republike Mađarske te su vraćeni natrag. Odbijenih ulazaka u Republiku Hrvatsku u veljači nije bilo.

zatvori