Subota, 15. lipnja 2024.

POTPISAN UGOVOR: U listopadu 2023. godine imat ćemo obnovljenu prugu i drugi kolosijek Križevci – Botovo

Radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, odnosno Botovo bit će završeni do listopada 2023. godine, rekao je danas koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je zajedno sa svojim zamjenikom Darkom Sobotom prisustvovao potpisivanju ugovora u Zagrebu.

Dodao je da je riječ o investiciji vrijednoj 2,4 milijarde kuna bez PDV-a koja je najvećim dijelom financirana iz europskih izvora, a izvođač radova je turska kompanija koja je pobijedila na međunarodnom natječaju.

42,6 kilometara nove rekonstruirane pruge

– Radi se o 42,6 kilometara nove rekonstruirane pruge, što uključuje i infrastrukturne objekte, dakle nadvožnjake, tri željezničke postaje, nekoliko stajališta i cijeli niz manjih infrastrukturnih građevinskih objekata – rekao je župan.

Snimio Marko Posavec.
Rekonstrukcija kolodvora Lepavina i Koprivnica, izgradnja kolodvora Novo Drnje i stajališta Peteranec

Točnije, predviđa se rekonstrukcija kolodvora Lepavina i Koprivnica i izgradnja novog kolodvora Novo Drnje, dok će se postojeći kolodvor Mučna Reka prenamijeniti u stajalište. Rekonstruirat će se stajališta Majurec, Carevdar, Vojakovački Kloštar i Sokolovac i izgraditi novo stajalište Peteranec. Izgradit će se i sedam mostova, tri vijadukta, osam cestovnih nadvožnjaka, tri cestovna podvožnjaka i devet pothodnika.

Župan je istaknuo da je rok izvršenja tih radova otprilike 42 mjeseca što znači da bi negdje u listopadu 2023. godine to trebalo biti gotovo.

S potpisivanja ugovora u Zagrebu.
U blizini Koprivnice kamp za sve potrebe izvođača radova

– To je sa svakog aspekta izrazito važan projekt za našu županiju, ali isto tako i zahtjevan jer će se u njega uključiti mnoge naše građevinske tvrtke i one koje će pružati logistiku tom velikom projektu. Već smo dobili zamolbu od izvođača radova, turske kompanije da pokušamo pronaći prostor gdje bi bio smješten kamp u okolici Koprivnice za sve njihove potrebe. Tu će sigurno biti puno posla i za naše ugostitelje i prijevoznike. Prema nekim procjenama uključilo bi se 35 djelatnosti – objasnio je Koren.

Napomenuo je da će se završetkom ovog projekta maksimalna brzina prometovanja povećati na 160 kilometara na sat.

– Taj se pravac nalazi na takozvanom Mediteranskom koridoru koji spaja središnji dio Europe, dakle od Budimpešte, s lukom Rijeka i to je izuzetno važno i za cjelokupno gospodarstvo Hrvatske jer će luku pretvoriti u značajno gospodarsko središte – zaključio je Koren.

zatvori