Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Novi podaci: U Hrvatskoj broj zaraženih prešao 400, 20 tisuća osoba je u samoizolaciji

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj popeo se na 418, izvijestio je na redovnoj konferenciji za medije Nacionalni stožer civilne zaštite.

To je 36 slučajeva više od jučer u 16 sati. Obavljena su 3392 testiranja, na respiratoru je 10 bolesnika: sedam u Zagrebu, dva u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosječna dob pacijenata na respiratoru je 61 godina, a većina su kronični bolesnici. Kod drugih oboljelih nema značajnijeg pogoršanja.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je jako važno da epidemiološke službe djeluju promptno te najavio da će osobno danas otići u Osijek koji bilježi značajan porast broja zaraženih. – Mišljenja sam da zdravstveni sustav i dalje adekvatno reagira na ovu epidemiju – kazao je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je kako se prati više od 2000 kontakata zaraženih osoba. 20 tisuća osoba je u samoizolaciji, a 150 u karanteni, od čega su 102 hrvatski državljani. Od ukupnog broja testiranih 12% je pozitivno, a prosječna dob zaraženih je 49,24 godine. 57% su muškarci, 43% žene. Pozitivno je 15 liječnika zaposlenih u bolnicama, 1 liječnik obiteljske medicine, 5 specijalizanata, 7 medicinskih sestara i 1 medicinski biokemičar. Zaražena su i tri pripadnika kontingenta Hrvatske vojske u Litvi.

zatvori