Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Nove mjere u Koprivnici: Od danas ugostiteljski objekti rade do 20 sati, uslužne djelatnosti trebaju ograničiti broj mušterija

Ugostiteljski objekti u gradu Koprivnici od danas rade do 20 sati, a građanima koji nisu u mogućnosti platiti račune elektroničkim putem neće se naplaćivati kamate.

Dvije su to mjere koje je danas iznio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u društvu svoje zamjenice Ksenije Ostriž. Stožer civilne zaštite grada Koprivnice tako je prihvatio zaključke županijskog stožera, koji su pak doneseni prema preporukama nacionalnog stožera. Jakšić je pohvalio rad nadležnih službi te koprivničkih škola, vrtića i ustanova koji su pokazali dobru pripremljenost u krizno vrijeme, rekao je.

Od danas ugostiteljski objekti na području grada Koprivnice radit će do 20 sati. Naša je zajednička procjena da još uvijek ne idemo s onim najtežim mjerama, dakle da ne uvodimo maltene karantenu, ali da trebamo napraviti sve da polako smanjujemo protok ljudi, poglavito u ugostiteljskim objektima, i da čim više izbijemo noćni život gdje se, poglavito vikendom, okuplja velik broj mladih ljudi i to je onda dosta rizična situacija – kazao je gradonačelnik.

Jakšić apelira na sve uslužne djelatnosti i obrte – frizere, pedikere, teretane i slične – da smanje broj mušterija koliko god mogu, odnosno da primaju mušterije uz prethodnu telefonsku najavu, te da vode brigu o dezinfekciji i čistoći prostora. Pozvao je i trgovačke centre da se drže preporuka nadležnih službi.

Epidemija već sada ima negativne utjecaje na gospodarstvo, naglasio je Jakšić.

– Ovih dana po zakonu moraju ići van uplatnice za komunalnu naknadu, ali onima koji nisu u mogućnosti doći platiti na blagajne, a ne koriste e-mail, nećemo obračunavati kamate, ni građanima ni gospodarskim subjektima. Isto se odnosi i na plaćanje usluga Komunalca, dakle nema kamata. No, svakako bih dodao da čekamo paket zakonskih mjera koje je najavila Vlada Republike Hrvatske i nakon toga ćemo krenuti u daljnje usklađivanje svega što kao Gradska uprava možemo napraviti za gospodarstvo, da im olakšamo ovaj krizni moment.

Treba nam samo malo strpljenja, istaknuo je Jakšić. Dosta je toga u ovom trenutku još neizvjesno, no Gradska uprava dat će sve od sebe da radnicima i poslodavcima olakša svakodnevno funkcioniranje i poslove, kazao je.

– Svi koji koriste javne površine za terase dobit će određene popuste kad dođe vrijeme za naplatu. Ako dođe do daljnjih redukcija, za taj iznos smanjivat će im se njihove obveze koje imaju korištenjem javnih površina.

– Svi mi u ovim kriznim trenucima trebamo pokazati jedan nivo solidarnosti. Mislim da nam je to jako potrebno. Mislim da sada pokazujemo koliko smo zreli kao država i društvo da iznesemo takve krizne situacije. Svakako apeliram na starije ljude da što manje izlaze iz svojih kuća. Na mlađe apeliram da pomognu starijima s odlaskom po namirnice, po ljekarnu ili što im je već potrebno. Naš Crveni križ već sada je spreman da uskoči – zaključio je Jakšić.

 

 

Nove mjere civilne zaštite

Posted by Drava.info on Tuesday, March 17, 2020

 

Slušaj uživo
zatvori