Petak, 26. travnja 2024.

NOVI ROMAN Iz tiska uskoro izlazi priča Marka Gregura o Vinku Vošickom i staroj Koprivnici

Novi roman koprivničkog književnika Marka Gregura o koprivničkom tiskaru Vinku Vošickom izlazi uskoro.

Potvrdio nam je to sam Marko Gregur i dodao da je dugotrajni proces pisanja i istraživanja o koprivničkom tiskaru Vinku Vošickom napokon dovršen.

– Nakon, kako se meni čini dugog pisanja koje traje od 2017. godine, roman Vošicki je u tisku. Kako sam naslov govori, posvećen je životu i radu samog Vinka Vošickog te je riječ o njegovoj romansiranoj biografiji koja prati njegov život od 1909. godine i njegova dolaska u Koprivnicu pa do njegove smrti 1957. Roman je u širem kontekstu i o gradu Koprivnici – rekao je Gregur.

Radnja romana prati život Vinka Vošickog, javnosti gotovo nepoznatog koprivničkog tiskara te je utemeljena na stvarnim događajima i dokumentima. Njih je Gregur prikupio u arhivima u Osijeku i Zagrebu. Važan dio građe pronašao je i u nekadašnjem vinogradu samog Vošickog te kod njegova posinka. U romanu ipak ima i malo fikcije, dodaje Gregur.

– To je svakako zanimljiva biografija o čovjeku o kojem bismo mogli pričati satima i o čovjeku koji sasvim sigurno zaslužuje da se njegov život stavi u roman.

Romanom se daje obol i samoj Koprivnici prve polovice 20. stoljeća koja je doživjela niz promjena o kojima ćemo uskoro čitati na 400-tinjak stanica. Gregur nam je i potvrdio da će prva promocija romana biti upravo u Koprivnici, možda već u travnju.

zatvori