Četvrtak, 18. travnja 2024.

KAKO POMOĆI OBRTNICIMA Barać: Obrtništvo je najžilaviji dio gospodarstva, izdržat će i ovu krizu

Pandemija koronavirusa i uvođenje protuepidemijskih mjera ostavljaju velik trag na obrtništvo.

Tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać rekao je Dravi.info da su obrtnici u dilemi trebaju li otpustiti radnike i zatvoriti svoje obrte ili na neki način premostiti ovu situaciju.

– Vlada je učinila prvi korak i te mjere koje predlažu za smanjenje tih negativnih učinaka su dobre, iako smo svi svjesni da one nisu dovoljne. Trenutno se priprema i drugi set mjera. Pozdravljam i inicijativu lokalnih samouprava koje su donijele ekonomske mjere za ublažavanje gospodarskih posljedica. Obrtnička komora na raspolaganju je svim obrtnicima za bilo kakva pitanja, ali i za pomoć pri ispunjavanju obrazaca kako bi ostvarili mjere – rekao je Barać.

Napomenuo je da dobro surađuju sa svima, a posebno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Križevci i to pogotovo u pogledu mjere koju će većina obrtnika iskoristiti, a to je očuvanje zaposlenosti.

– Zadovoljni smo time što je Vlada prihvatila prijedlog Hrvatske obrtničke komore da se i obrtnik tretira kao zaposlenik, tako da i obrtnici mogu dobiti onih 3250 kuna pomoći za očuvanje obrta i radnih mjesta. U tim mjerama vidimo neke stvari koje bi trebalo popraviti pa smo tako uputili prijedlog da se i onim obrtnicima koji koriste mjeru samozapošljavanja pokuša pomoći kako bi mogli dobiti tu mjeru pomoći od 3250 kuna – objasnio je.

Barać je kazao kako pokušavaju u ovoj situaciji uliti malo optimizma u cijelu priču, pozivaju obrtnike da izdrže i ovu situaciju jer obrtništvo jest najžilaviji dio gospodarstva i može izdržati i ovu krizu, zaključio je.

zatvori