Srijeda, 15. svibnja 2024.

Jakšić o predstojećoj krizi: Morat će se odricati i javni sektor, u krajnjoj liniji moguća su i otpuštanja

Gospodarska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa tek je počela poprimati obrise, no jasno je da će biti izuzetno teška. Grad Koprivnica danas je predstavio prvi set mjera za ublažavanje posljedica pandemije, no to je vjerojatno samo početak, kazao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na konferenciji za medije.

– Nacionalni krizni stožer do sada je stvarno bio na visini zadatka i odradio je korektan posao, navijamo svi za njih da tako ostane i dalje. Kad pričamo o ekonomskim mjerama, svaka mjera koja se danas donese da pomogne onima čija je egzistencija ugrožena je naravno za svaku pohvalu – kazao je Jakšić.

Komentirao je i prvi paket mjera koje je donijela Vlada Republike Hrvatske.

– Trend svih hrvatskih vlada i ministara financija je to da je većina toga što je sad donesena zapravo prihod od jedinica lokalne samouprave. Ponovit ću: Mi smo spremni. Ne vjerujem baš da su sve općine i gradovi spremni i da mogu to iznijeti. Volio bih da sljedeći paket mjera, ako će biti potreban, ide u smjeru: “Dva posto PDV-a ćemo usmjeriti ovako”, ili “Smanjit ćemo plaće u javnom sektoru”, ili promijeniti nešto treće… Sve što se do sada radilo radilo se nauštrb gradova, najvećim dijelom to ide velike gradove, a takav je i ovaj paket ekonomskih mjera – kazao je Jakšić.

Svi moramo sada pokazati solidarnost, naglasio je gradonačelnik Koprivnice te se posebno osvrnuo na ulogu javnog sektora:

– Ne sviđaju mi se rasprave koje su se počele događati, da smo se svi pomirili s tim da neki ljudi više ne rade, da su dobili otkaze. Čak ispada da su sretni oni koji se mogu prijaviti na taj zajamčeni minimalac, a nitko ne pita što će biti s plaćama u javnoj upravi i hoće li one biti u potpunom obliku. A taj isti javni sektor gleda te ljude koji će se sada ići ili prijavljivati na Zavod ili za taj minimalac, i vodi rasprave o tome “hoćemo li sada morati trošiti stari godišnji, novi godišnji, ili ćemo imati plaćeni dopust”…

Ušli smo u krizni period koji će zahtijevati krizne, da ne kažem ratne mjere, dodao je Jakšić:

– Svi ćemo se morati odricati. U Gradskoj upravi radimo takve scenarije i unutar sustava Grada jer je najvažnije da pomognemo ljudima koji su pogođeni ovom krizom i da idemo dalje sa svim onim investicijama koje su potrebne za dizanje kvalitete života u Koprivnici, da ne ugrozimo njih. Plaće i neka druga materijalna prava su tu sad trenutno zadnja tema i najmanji problem – poručio je Jakšić.

U Gradu vjeruju da će sve ove mjere spriječiti najcrnji scenarij, no imaju predviđene postupke i za to:

– Morat će se odricati i javni sektor u Koprivnici. To znači da su moguća i otpuštanja. Bitno je funkcioniranje života i kvaliteta života i bitno je što više pomoći ljudima iz realnog sektora koji stvarno zbog ove krize imaju egzistencijalni problem. Ako to znači da će moja plaća trebati biti 5, 10, 15 posto manja, bit će – kazao je Jakšić te napomenuo: – No, nisam za to da se to “reže nožem” jer nije isto odricanje ili svakodnevni doprinos nekoga tko je u kancelariji i nekoga tko danas i sve ove dane skuplja smeće, kosi travu, čisti grad… Dakle, te ljude ipak nećemo svrstati u tu kategoriju u kojoj se treba rezati – zaključio je gradonačelnik.

zatvori