Petak, 26. travnja 2024.

Ida Šipek: Cijeli vrtić se dezinficira, imamo četvero djece, cijena će biti umanjena

Koprivnički Dječji vrtić Tratinčica sukladno odluci Vlade privremeno je zatvoren zbog situacije s koronavirusom.

Ravnateljica Ida Šipek istaknula je da radi samo centralni objekt na Trgu podravskih heroja gdje se smještaju djeca jasličkog i vrtićkog uzrasta.

– Prema naputku primamo samo onu djecu za koju roditelji nisu nikako mogli osigurati čuvanje i skrb kod kuće ili kod baka i djedova, tako da u vrtiću imamo četvero djece – rekla je Šipek.

Ida Šipek. Snimio Marko Posavec.

Šipek je istaknula da ostali zaposleni rade na drugim poslovima, a sad je naglasak na potpunoj dezinfekciji cijelog prostora, igračaka i sve didaktike koju su djeca koristila i koja će ubuduće koristiti. Dodala je da su osoblje podijelili u dvije smjene kako bi ih bilo što manje u istom trenutku u jednom objektu.

Što se tiče plaćanja vrtića, ravnateljica je istaknula da će cijena vrtića biti umanjena.

– Roditelji će imati pravo na umanjenje od sedam kuna po danu, isto kao što im se umanjuje boravak djeteta u vrtiću kada je bolesno na duži period. Roditelji će na idućim uplatnicama imati umanjenje za ovaj period kad djece ne bude u vrtiću za sedam kuna po danu – objasnila je ravnateljica.

Istaknula je i nekoliko savjeta za roditelje kako da se nose s novonastalom situacijom te kako da informacije prenesu svojoj djeci.

Roditelji prvo trebaju voditi brigu o sebi kako bi pomogli svojoj djeci

– Roditelji na prvom mjestu, iako to možda malo čudno zvuči, moraju voditi brigu o sebi. Ova situacija nam je svima poljuljala osjećaj sigurnosti i javio se strah od onoga što će biti i oni zato trebaju stati na loptu: izbjegavati pretjerano izlaganje medijskim izvještajima, pratiti provjerene informacije koje daju naš Stožer civilne zaštite i Zavod za javno zdravstvo i probati napraviti odmak od ove situacije. Važno je da odvoje vrijeme za sebe, da brinu o sebi i rade na jačanju svog imuniteta, a sve kako bi mogli pomoći svojoj djeci – istaknula je.

Djeci treba objasniti i ne prikrivati jer njihova mašta može svašta

Šipek napominje da djeca jako dobro sve znaju, vide i čuju da se nešto događa.

– Kada im se to ne objasni ili kada im se prikriva, dječja mašta jako puno i jako brzo počne raditi i može doći do nekakvih pogreška u mišljenju kako je sve to mistično, a vide da su roditelji zabrinuti no ništa ne žele reći i zaključuju da je sigurno da se nešto loše događa. Vrlo je važno da razgovaraju s djecom na njima primjeren način, a to znači da trebaju što konkretnije i sažeto reći, bez nekakvih velikih detalja i informacija koje bi mogle opteretiti dijete – zaključila je Šipek.

Ravnateljica je napomenula da je dobro djetetu objasniti izolaciju i to na način da mu se kaže: znaš da kada smo i inače bolesni, nisi išao u vrtić, nego smo bili kod kuće da ne bi zarazio drugu djecu i da bi se ti što brže i bolje oporavio. Kazala je da je vrlo važno da dijete zna zašto ne ide u vrtić i dobro je uspostaviti rutinu jer ona daje osjećaj sigurnosti,  primjerice vrijeme buđenja, spavanja, doručka, ručka i večere.

zatvori